Śledzie w oleju — sprawdzony przepis babci
Dobrze przyrządzone śledzie są naprawdę przepyszne, wyjątkowe. Smak ryby jest zarazem wyrazisty i delikatny. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są sprawdzone, tradycyjne receptury. Tak jest właśnie w tym przypadku. Koniecznie zobacz jak zrobić śledzie w oleju. Przepis babci jest rewelacyjny. To idealna kompozycja ryb, przypraw i oleju.
Reklama
Moczenie śledzi — jak zrobić to dobrze?
Śledzie to ryby, które należy wymoczyć przed przyrządzeniem. To jak długo trwa taka procedura, zależy od ryb, które się wybierze. Jeśli zdecydujesz się na śledzie solone z beczki, moczenie może zająć całą noc. W przypadku filetów ala'matias może być to nieraz kwestia kilku minut. Ba, czasem wystarczy dobrze przepłukać ryby pod bieżącą wodą.Canva
Śledzie w oleju — jakie są potrzebne składniki?
Potrzebne są przede wszystkim 3 produkty: śledzie (ważne jest, żeby kupić dobre ryby) olej i cebula.- 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
- 2 duże cebule
- 2 duże liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej
Śledzie w oleju — jak je zrobić krok po kroku według przepisu babci
Cały przepis jest bardzo prosty, jednak za przygotowanie śledzi musisz zabrać się wcześniej, a nie na ostatnią chwilę.Reklama
- Dokładnie wyczyść ryby z oleju.
- Przepłucz śledzie pod bieżącą wodą, a potem włóż do miski z czystą wodą na godzinę.
- Wymieniaj wodę co 20 minut.
- Osusz ryby, pokrój na kawałki.
- Cebulę pokrój na cienkie plastry. Przelej ją wrzątkiem.
- Śledzie, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie wymieszaj w słoiku. Zalej wszystko olejem.
- Zamknij szczelnie słoik i schowaj go do lodówki na 2 dni.
- Przepyszne domowe śledzie w oleju są gotowe!
Canva
Śledzie — kiedy i do czego je jeść
Śledzie świetnie sprawdzają się w roli przystawek, zarówno w codziennym menu, jak i na przyjęcia, imprezy, czy domówki.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Śledzie pod apetyczną kruszonką z żółtka - idealna przystawka na Wielkanoc
Śledzie pojawiają się na polskich stołach nie tylko na Wigilię, ale także na Wielkanoc. Są także często na liście must have przekąsek na imprezy karnawałowe. Te pyszne ryby można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich są śledzie pod aromatyczną, lekką kruszonką z żółtka.
Śledzie w occie — tradycyjny, domowy przepis
Śledzie to wyjątkowe ryby, są niesamowicie smaczne i zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby. Jednym z wyjątkowych przepisów są śledzie w occie. Odpowiednio doprawione smakują obłędnie. Trudno wyobrazić sobie bez nich przyjęcie, czy świąteczny stół. Sprawdzają się jako przystawki i zakąski, czy elementy dania głównego.
Śledzie w śmietanie — jak je zrobić krok po kroku?
Śledzie to niezwykle zdrowe i pyszne ryby. Ich smak jest bardzo charakterystyczny. Możesz podać je jako przekąskę, przystawkę, a nawet składnik obiadu. Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie, które zna prawie każdy. Są bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Sprawdź jak prawidłowo przygotować te smakowite ryby.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl