Śledzie i cebula gotowe do przyrządzenia.

Śledzie w oleju — sprawdzony przepis babci

Dobrze przyrządzone śledzie są naprawdę przepyszne, wyjątkowe. Smak ryby jest zarazem wyrazisty i delikatny. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są sprawdzone, tradycyjne receptury. Tak jest właśnie w tym przypadku. Koniecznie zobacz jak zrobić śledzie w oleju. Przepis babci jest rewelacyjny. To idealna kompozycja ryb, przypraw i oleju.

Moczenie śledzi — jak zrobić to dobrze?

Śledzie to ryby, które należy wymoczyć przed przyrządzeniem. To jak długo trwa taka procedura, zależy od ryb, które się wybierze. Jeśli zdecydujesz się na śledzie solone z beczki, moczenie może zająć całą noc. W przypadku filetów ala'matias może być to nieraz kwestia kilku minut. Ba, czasem wystarczy dobrze przepłukać ryby pod bieżącą wodą.
Olej do śledzi.
Canva

Śledzie w oleju — jakie są potrzebne składniki?

Potrzebne są przede wszystkim 3 produkty: śledzie (ważne jest, żeby kupić dobre ryby) olej i cebula.
  • 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
  • 2 duże cebule
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej

Śledzie w oleju — jak je zrobić krok po kroku według przepisu babci

Cały przepis jest bardzo prosty, jednak za przygotowanie śledzi musisz zabrać się wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Dlaczego? Najpierw trzeba ryby wymoczyć, a później będą musiały "przegryźć się" w lodówce przez 2 dni.
  1. Dokładnie wyczyść ryby z oleju.
  2. Przepłucz śledzie pod bieżącą wodą, a potem włóż do miski z czystą wodą na godzinę.
  3. Wymieniaj wodę co 20 minut.
  4. Osusz ryby, pokrój na kawałki.
  5. Cebulę pokrój na cienkie plastry. Przelej ją wrzątkiem.
  6. Śledzie, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie wymieszaj w słoiku. Zalej wszystko olejem.
  7. Zamknij szczelnie słoik i schowaj go do lodówki na 2 dni.
  8. Przepyszne domowe śledzie w oleju są gotowe!
Cebula do śledzi.
Canva

Śledzie — kiedy i do czego je jeść

Śledzie świetnie sprawdzają się w roli przystawek, zarówno w codziennym menu, jak i na przyjęcia, imprezy, czy domówki. Popularne są w świątecznym wydaniu, często pojawiają się na wigilijnym stole. Przyjęło się też uważać je za dobrą przekąskę do mocniejszych alkoholi w rodzaju wódki. Śledzie doskonale komponują się z pieczywem. Możesz też podać je samodzielnie, na przykład w formie koreczków.
Udostępnij artykuł