sałatka z orzechami nerkowca

Sałatka z orzechami nerkowca na 3 sposoby

Sałatka z orzechami nerkowca to smaczna, lekka i przede wszystkim zdrowa przekąska, dzięki której uzupełnisz zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze oraz błonnik pokarmowy. Dodawanie orzechów do sałatek to nie tylko kulinarne urozmaicenie, ale i również podbicie ich wartości energetycznej bez udziału pustych kalorii. Sprawdź nasze 3 pomysły na sałatkę z orzechami nerkowca!

Przepisy na sałatki z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca w kuchni to wspaniały dodatek do zup, sałatek, czy sosów w klimacie indyjskim. Zobacz jak możesz je wykorzystać w przypadku lekkich sałatek, które idealnie nadadzą się jako kolacja, podwieczorek lub lunch do pracy.
orzechy i szpinak na sałatkę
canva.com

Sałatka z pieczonym burakiem

Lista składników:
  • 4 duże buraki (gotowane lub surowe)
  • 300 g szpinaku w listkach
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera typu feta
  • 150 g orzechów nerkowca
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Buraki obierz, pokrój na niewielkie kawałki, obtocz w dwóch łyżkach oliwy z oliwek oraz przyprawach. Rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Jeśli chcesz skorzystać z ugotowanych buraków sprzedawanych w hermetycznych opakowaniach, to nic nie stoi na przeszkodzie
  2. Upieczone buraki pozostaw do ostygnięcia, a na dużej patelni upraż orzeszki nerkowca (nie przypal ich, powinny być tylko lekko brązowe)
  3. Kozi ser pokrój w niewielkie kostki
  4. Umyty i osuszony szpinak wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojony ser kozi, kawałki czerwonego buraka oraz orzeszki ziemne. Przypraw solą, pieprzem i dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj

Lekka sałatka z gruszką i orzechami nerkowca

Lista składników:
  • 3 garście rukoli
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 2 gruszki
  • sok z połówki limonki lub cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania sosu: do szklanki wyciśnij sok z połówki limonki, dodaj miód i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj
  2. Do dużej miski wrzuć rukolę, dodaj orzechy nerkowca (mogą być uprażone tak jak w pierwszym przepisie), pokrojoną w kostkę gruszkę
  3. Zawartość miski zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj
orzechy nerkowca i rukola na sałatkę
canva.com

Sałatka z pieczoną dynią 

Lista składników:
  • 3 garście roszponki
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g serka koziego
  • połowa dyni Hokkaido
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) – czas pieczenia to ok. 25-30 minut
  2. Umytą i osuszoną roszponkę wrzuć do dużej miski, dodaj żurawinę, pokrojoną w kostkę dynię i ser kozi
  3. Następnie wlej do sałatki 2 łyżki oliwy z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj
Smacznego!
Udostępnij artykuł