Jak zrobić domowe masło z orzechów nerkowca
Masło z orzechów nerkowca to doskonały sposób na użycie orzechów w inny sposób niż ich tradycyjne zjedzenie. Mimo iż możesz kupić je praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to nic nie cieszy tak, jak domowe masło orzechowe, które możesz modyfikować według własnych upodobań. Zobacz jak zrobić doskonałe masło z orzechów nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!
Reklama
Masło z orzechów nerkowca – do czego używać
Zarówno zdrowe orzechy nerkowca, jak i przygotowane z nich masło, to świetny dodatek do wielu dań słodkich oraz słonych. Masło orzechowe idealnie sprawdzi się w daniach kuchni orientalnej przede wszystkim jeśli chodzi o różnego rodzaju pasty curry i nie tylko. Domowe masło z orzechów nerkowca to również świetna baza do wypieku ciast lub dietetycznych koktajli białkowo-tłuszczowych, które są niezbędne w przypadku osób utrzymujących wysoką aktywność fizyczną.canva.com
Przepis na domowe masło z orzechów nerkowca
Lista składników:- 0,5 kg orzechów nerkowca
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki soli
Masło orzechów nerkowca krok po kroku
Jeśli masz już wszystkie składniki, to czas zająć się przygotowaniem masła.Reklama
- Orzechy nerkowca namocz w letniej wodzie. Najlepiej, aby przebywały w niej minimum 12 godzin
- Odlej wodę, a orzechy wrzuć do blendera kielichowego i miksuj na minimalnych obrotach przez ok. 10 minut. Wyłączaj silnik co jakiś czas, aby nie dopuścić do jego uszkodzenia
- Gdy ze zmiksowanych orzechów zacznie wytrącać się tłuszcz, to dodaj trzy łyżki oleju kokosowego i sól, a następnie zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremowej masy
Jak przechowywać domowe masło orzechowe
Masło z orzechów nerkowca zarówno to kupione w sklepie, jak i to przygotowane w warunkach domowych zaleca się przechowywać w temperaturze pokojowej.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przechowywać masło?
Przechowywanie masła w odpowiednich warunkach jest kluczowe, aby zapewnić jego świeżość i miękkość. Jeśli nie chcesz, aby masło było twarde i trudne do rozsmarowania, musisz wiedzieć, jak je przechowywać. W tym artykule dowiesz się, jak dbać o masło, aby zawsze było w idealnym stanie.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Zamienniki masła: awokado, masło orzechowe i inne alternatywy
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy istnieją zamienniki masła? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! W tym artykule przedstawimy Ci różne alternatywy dla tradycyjnego masła, które są zdrowsze i mogą być doskonałym dodatkiem do Twojej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu chcesz eksperymentować z nowymi smakami, zamienniki masła mogą być idealnym rozwiązaniem. Przekonaj się sam!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl