Pesto z orzechami nerkowca, czyli jak zrobić domowe pesto
Pesto z orzechami nerkowca zrobione samodzielnie w domowych warunkach, to doskonała alternatywa dla gotowych sosów na bazie bazylii. Świeże składniki najlepszej jakości gwarantują niepowtarzalny aromat i smak, który wznosi na wyższy poziom kulinarny nawet najprostsze potrawy. Zobacz jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!
Reklama
Przepis na pesto z orzechami nerkowca
Orzechy nerkowca to nie tylko szybka i zdrowa przekąska. To również bardzo skuteczny składnik wielu potraw kuchni całego świata zarówno słodkich, jak i słonych. Mimo iż gotowe pesto w słoiku możesz dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to zachęcamy do przygotowania go samodzielnie. Domowy sos na bazie bazylii i orzechów nerkowca to gwarancja wspaniałego smaku i aromatu, natomiast jego przygotowanie nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Lista składników:- świeże liście bazylii z jednej doniczki
- 80 g orzechów nerkowca
- 20 g sera (parmezan, pecorino lub grana padano)
- 100 ml oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
canva.com
Jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca krok po kroku
Gdy masz już wszystkie składniki, to czas przejść do konkretów!- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Pilnuj, aby się nie przypaliły, powinny być tylko lekko zarumienione
- Liście bazylii zerwij z gałązek, umyj i osusz
- Ser zetrzyj na cienkich oczkach tarki
- Wszystkie składniki razem z oliwą wrzuć do moździerza i ucieraj do uzyskania kremowej masy. Do zmielenia składników możesz także użyć blendera ręcznego lub miksera ze specjalnymi końcówkami
Pesto z orzechami nerkowca – do czego je wykorzystać
Domowe pesto możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.Reklama
Jak długo można przechowywać domowe pesto
Pesto z orzechami nerkowca przygotowane w domu należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni od momentu jego przygotowania. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby zawsze mieć pod ręką świeży sos z liści bazylii, to możesz je zamrozić w strunowych foliowych torebeczkach po wcześniejszym podzieleniu na odpowiednie porcje.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czerwone pesto — pyszne, domowe, proste.
Aromatyczne, pachnące suszonymi pomidorami i słońcem czerwone pesto... Masz na nie ochotę, ale wydaje Ci się, że jest to skomplikowany przepis? Nieprawda! Nie ma nic prostszego! Zobacz, jak łatwo przygotujesz to pyszne danie! Smak domowego pesto jest nieporównywalnie lepszy od gotowców. Już nigdy nie będziesz używać kupnego pesto.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl