Pesto z orzechami nerkowca, czyli jak zrobić domowe pesto
Pesto z orzechami nerkowca zrobione samodzielnie w domowych warunkach, to doskonała alternatywa dla gotowych sosów na bazie bazylii. Świeże składniki najlepszej jakości gwarantują niepowtarzalny aromat i smak, który wznosi na wyższy poziom kulinarny nawet najprostsze potrawy. Zobacz jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!
Reklama
Przepis na pesto z orzechami nerkowca
Orzechy nerkowca to nie tylko szybka i zdrowa przekąska. To również bardzo skuteczny składnik wielu potraw kuchni całego świata zarówno słodkich, jak i słonych. Mimo iż gotowe pesto w słoiku możesz dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to zachęcamy do przygotowania go samodzielnie. Domowy sos na bazie bazylii i orzechów nerkowca to gwarancja wspaniałego smaku i aromatu, natomiast jego przygotowanie nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Lista składników:- świeże liście bazylii z jednej doniczki
- 80 g orzechów nerkowca
- 20 g sera (parmezan, pecorino lub grana padano)
- 100 ml oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
canva.com
Jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca krok po kroku
Gdy masz już wszystkie składniki, to czas przejść do konkretów!- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Pilnuj, aby się nie przypaliły, powinny być tylko lekko zarumienione
- Liście bazylii zerwij z gałązek, umyj i osusz
- Ser zetrzyj na cienkich oczkach tarki
- Wszystkie składniki razem z oliwą wrzuć do moździerza i ucieraj do uzyskania kremowej masy. Do zmielenia składników możesz także użyć blendera ręcznego lub miksera ze specjalnymi końcówkami
Pesto z orzechami nerkowca – do czego je wykorzystać
Domowe pesto możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.Reklama
Jak długo można przechowywać domowe pesto
Pesto z orzechami nerkowca przygotowane w domu należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni od momentu jego przygotowania. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby zawsze mieć pod ręką świeży sos z liści bazylii, to możesz je zamrozić w strunowych foliowych torebeczkach po wcześniejszym podzieleniu na odpowiednie porcje.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pesto z jarmużu? Pyszne!
Czy wiesz, że pesto z jarmużu to nie tylko pyszna, ale także niezwykle zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pesto genovese? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować to aromatyczne i pełne składników odżywczych pesto z jarmużu, jakie ma właściwości zdrowotne, jak je podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę.
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Makaron z zielonym pesto: Pyszne!
Makaron z zielonym pesto to pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. To proste, szybkie i smaczne danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. W tym artykule podzielimy się przepisem na makaron z zielonym pesto, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl