pesto z orzechami nerkowca

Pesto z orzechami nerkowca, czyli jak zrobić domowe pesto

Pesto z orzechami nerkowca zrobione samodzielnie w domowych warunkach, to doskonała alternatywa dla gotowych sosów na bazie bazylii. Świeże składniki najlepszej jakości gwarantują niepowtarzalny aromat i smak, który wznosi na wyższy poziom kulinarny nawet najprostsze potrawy. Zobacz jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!
Reklama

Przepis na pesto z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca to nie tylko szybka i zdrowa przekąska. To również bardzo skuteczny składnik wielu potraw kuchni całego świata zarówno słodkich, jak i słonych. Mimo iż gotowe pesto w słoiku możesz dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to zachęcamy do przygotowania go samodzielnie. Domowy sos na bazie bazylii i orzechów nerkowca to gwarancja wspaniałego smaku i aromatu, natomiast jego przygotowanie nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Lista składników:
  • świeże liście bazylii z jednej doniczki
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 20 g sera (parmezan, pecorino lub grana padano)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
orzechy nerkowca potrzebne do przygotowania pesto
canva.com

Jak zrobić domowe pesto z orzechami nerkowca krok po kroku

Gdy masz już wszystkie składniki, to czas przejść do konkretów!
  1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni. Pilnuj, aby się nie przypaliły, powinny być tylko lekko zarumienione
  2. Liście bazylii zerwij z gałązek, umyj i osusz
  3. Ser zetrzyj na cienkich oczkach tarki
  4. Wszystkie składniki razem z oliwą wrzuć do moździerza i ucieraj do uzyskania kremowej masy. Do zmielenia składników możesz także użyć blendera ręcznego lub miksera ze specjalnymi końcówkami
Smacznego!

Pesto z orzechami nerkowca – do czego je wykorzystać

Domowe pesto możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Reklama
Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem zielonego sosu jest makaron. Przecier z bazylii to także świetny dodatek do risotto, kaszotto, czy też pieczonych mięs, szaszłyków lub klasycznych kanapek na bazie włoskiego pieczywa.

Jak długo można przechowywać domowe pesto

Pesto z orzechami nerkowca przygotowane w domu należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni od momentu jego przygotowania. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby zawsze mieć pod ręką świeży sos z liści bazylii, to możesz je zamrozić w strunowych foliowych torebeczkach po wcześniejszym podzieleniu na odpowiednie porcje.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama