4 sposoby na zachowanie odporności jesienią

4 sposoby na zachowanie odporności jesienią

Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest wystawiony na dużą próbę. Zmienna pogoda, deszcze, mgły a w późniejszym okresie również pierwsze poranne przymrozki to tylko preludium do listy przyczyn wzrostu liczby zachorowań w tym właśnie czasie. Niestety na pogodę nie mamy wpływu, ale za to możemy spróbować wzmocnić swoją odporność. Zobacz co zrobić, aby nie chorować jesienią.
Reklama

1. Dieta

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest odpowiednia dieta. Lekkie potrawy letnie, jesienią już się nie sprawdzają. W naszym klimacie w zimnych porach roku lepiej jest postawić na nieco bardziej kaloryczne potrawy. Ciepłe zupy, różnego rodzaju kasze, potrawy z drobiu czy ryb doskonale się sprawdzą. Należy jednak pamiętać, że nie obejdzie się bez warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, która ma duży wpływ na wzmocnienie odporności. Ponieważ jesienią nie mamy dostępu do tylu świeżych owoców, co latem warto swój jadłospis wzbogacić o kiszonki czy mrożone owoce i warzywa. Ponadto w okresie jesiennym zaczyna się sezon na bardziej egzotyczne owoce takie jak kiwi czy cytrusy, które również warto włączyć do swojej diety. Lekarze i dietetycy polecają też dodawanie do potraw większej ilości przypraw rozgrzewających takich jak papryka, imbir czy cynamon. Nie można też zapomnieć o specjalnych produktach żywnościowych, które zawierają naturalne antybiotyki np. czosnku czy cebuli.
Reklama
Choć nie pachną one zachęcająco znacznie zmniejszają podatność na przeziębienia, więc warto je jeść.

2. Aktywność fizyczna

Drugim ważnym elementem utrzymania swojego organizmu w dobrej formie jest aktywność fizyczna. Dla miłośników sportu niczym nadzwyczajnym jest jesienne bieganie czy jazda na rowerze, ale również osoby nie lubiące tego rodzaju aktywności powinny poruszać się trochę. Jeśli nie przepadasz za uprawianiem sportu możesz po prostu wybrać się na spacer. Już pół godziny spędzone na dworze, niezależnie od pogody, doskonale wpływa na odporność organizmu.

3. Naturalne substancje uodparniające

Kolejnym sposobem na poprawę odporności jest zmiana swoich przyzwyczajeń na lepsze. Warto wyrzucić ze swojej diety niezdrowe napoje i przekąski i zamienić je produktami, które poprawią naszą odporność.
Reklama
Na początek zrezygnuj z hektolitrów kawy na rzecz herbatek owocowych i ziołowych, które nie tylko wspaniale smakują, ale również rozgrzewają i dostarczają witamin i mikroelementów niezbędnych organizmowi. W jesienne, chłodne dni warto sięgnąć po herbatkę z dzikiej róży, malin czy lipy. Poza gorącymi napojami warto też do swojej diety dołączyć łyżkę miodu dziennie. Substancje znajdujące się w tym cudownym specyfiku pobudzą organizm do walki z każdym drobnoustrojem.

4. Odporność z apteki

Na koniec warto wspomnieć o preparatach aptecznych. Szczepionki uodparniające są szczególnie polecane dzieciom, seniorom oraz osobom z osłabioną odpornością. Jednakże nie należy aplikować ich sobie samodzielnie. O tym jaką szczepionkę trzeba wziąć musi zadecydować lekarz rodzinny. Podobnie ze szczepieniami na grypę. O to, czy warto się zaszczepić należy zapytać lekarza. Agnieszka
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama