Maślane brioche
Canva.com

3 pomysły na desery #zerowaste z dojrzałych jabłek. Ekspresowe i tanie

Masz w domu jabłka, które nadają się do jedzenia, ale już nie są wyglądają tak apetycznie? Może mają nieładną lub pomarszczoną skórkę? Nie bój się, możesz je jeszcze uratować. Jeśli nie ma na nich śladów zgnilizny czy pleśni, wciąż nadają się do jedzenia. Oto trzy potrawy, do których wciąż Ci się przydadzą. Pamiętaj, że miąższ z jabłek, nawet bez skórki, wciąż jest wartościowy.
Reklama

Prosta kruszonka jabłkowa.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z mielonym cynamonem i odrobiną wody, aż zmiękną. Mieszaj i poczekaj aż mus zgęstnieje. Wymieszaj w misce płatki owsiane (lub ulubione płatki bezglutenowe, jeśli unikasz glutenu), cukier, mąkę tortową i olej kokosowy. Przełóż ciepły mus jabłkowy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp mus tą kruszonką i piecz przez 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180°C, aż kruszonka uzyska złoty kolor.

Sałatka owocowo-warzywna.

Jabłka zetrzyj ze skórką do miski z posiekaną czerwoną i białą kapustą, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną czerwoną cebulą. Składniki delikatnie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub odrobinę octu jabłkowego dla smaku. Znów wymieszaj i poczekaj minimum 2 godziny, aby składniki się przegryzły.

Reklama

Owsianka jabłkowa.

Ugotuj płatki owsiane tak, jak zwykle robisz owsiankę, ale jednocześnie dodaj w trakcie 1 starte jabłko. Zdziwisz się, jak podniesie to smak zwykłej owsianki. Takie jabłkowe i zdrowe śniadanie możesz też przyprawić cynamonem.

Jak widać, nie warto pozbywać się miękkich czy pomarszczonych jabłek, bo wciąż mogą Ci posłużyć do stworzenia zdrowych posiłków i deserów. Jedz jabłka w każdej postaci jak najczęściej!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama