Mintaj w tej marynacie ma nieziemski smak. Oto nasz sposób na dobrą rybę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomysł na rybę marynowaną w herbacie mógł zachwycić wszystkich, którzy oglądali „Ugotowanego” z Bradleyem Cooperem. Choć potrawa ledwie została w filmie pokazana, sam trik dotyczący marynowanie pobudza wyobraźnię.
Reklama
Wykwintne danie jest proste do przygotowania i w zasięgu każdego, ponieważ cała sztuka polega na połączeniu dwóch składników, które rzadko występują w duecie.
Jak przygotować mintaja marynowanego w herbacie?
Canva
Składniki:
- filety z mintaja
- cytryna
- czarna herbata liściasta
- pieprz i sól
Sposób przygotowania pysznego mintaja
- Filety należy dokładnie wypłukać, a następnie osuszyć i z dwóch stron doprawić solą oraz pieprzem.
- W międzyczasie zaparzamy czarną herbatę liściastą. Jedna łyżeczka aromatycznej herbaty odpowiada jednemu filetowi, a ilość wody powinna być minimalna. Ma jej wystarczyć do przykrycia ryb w płytkim naczyniu.
- Przyprawione ryby przekładamy do szklanego naczynia z wiekiem i zalewamy herbatą wraz z fusami.
- Ryba powinna trafić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Na drugi dzień usuwamy nadmiar fusów, jeszcze raz doprawiamy całość pieprzem i solą, a następnie zawijamy w sreberko z plasterkami cytryny i gotujemy na parze przez 15 do 20 minut.
- Dzięki herbacie ryba nabiera nie tylko niepowtarzalnego aromatu, ale również lekko brązowego koloru. Można serwować ją z warzywami gotowanymi na parze, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Pijesz herbatę zieloną? Jeśli nie, zacznij już dziś
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku i aromatu, posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
Kotlety z tuńczyka - przepis na hit!
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i prosty posiłek, to kotlety z tuńczyka z puszki są idealnym rozwiązaniem. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z tuńczyka oraz jak je podać.
Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym: Doskonały!
Jeśli szukasz przepisu na wykwintne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach, pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym wyborem. To danie jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bogate w wartości odżywcze.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl