Jak idealnie gotować - 35 porad
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak idealnie gotować - 35 porad

Każda kobieta chce gotować pysznie, tak aby nikt nie chciał odejść od stołu. Czasem jednak gotowanie i smażenie nastręczają nam problemów. Co robić aby nasze potrawy były idealne? Oto nasza lista sprawdzony porad i trików.

1. Warzywa strączkowe – jeśli musisz używać soli to niewiele i dodaj jej dopiero po ugotowaniu. Jeśli będziesz je przygotowywać w słonej wodzie to będą twarde.

2. Kalafior – w celu idealnego podkreślenia jego smaku najlepiej gotować go w mleku z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.

3. Wrzątek – jeśli potrzebujemy do ugotowania czegoś osolonej wody, to soli dodajmy pod sam koniec, gdyż z jej dodatkiem znacznie dłużej się gotuje.

4. Brokuły – gotuj je bez przykrycia, oprócz tego jeśli zależy ci na jego pięknym zielonym kolorze to pod koniec gotowania dolej odrobinę soku z cytryny.

5. Jajka – do gotowania wlejmy odrobinę octu lub wrzućmy zapałkę, jeśli nawet zdarzy się że jajko pęknie to nie wyleje się z niego białko.

6. Fasola – to warzywo powoduje wzdęcia. Jeśli chcemy ich uniknąć namoczmy ją w wodzie z dodatkiem zmielonego kminku i w tej samej ugotujmy. Na koniec odcedzamy przez sito i usuwamy kminek.

7. Mięso – aby przygotowywany wywar miał mięsny smak, mięso należy umieścić w zimnej wodzie. Odda ono wówczas swój smak.

8. Masło – masło pali ci się na patelni? Dodaj do niego niewielką ilość oleju lub oliwy, powyższysz temperaturę smażenia i masło nie będzie się palić.

9. Ryba – w czasie smażenia przywiera do patelni? W pierwszej kolejności wsyp na nią sól i upraż, następnie oczyść patelnie suchą szmatką i dopiero wlej olej. Ryba będzie się idealnie smażyć.

10. Zupa ogórkowa, kapuśniak – pamiętaj aby kwaśne składniki dodawać dopiero gdy ziemniaki i inne warzywa będą już ugotowane, gdyż inaczej będą surowe.

11. Buraki – aby zachować ich piękną barwę jak również uzyskać piękny kolor barszczu dodaj do gotowania niewielką ilość soku z cytryny lub octu.

12. Sos pomidorowy – gotuj je długo na małym ogniu aby wydobyć ich intensywny, lekko słodkawy smak.

13. Sos pomidorowy – jeśli dodajemy do niego cebulę najpierw ją zeszklijmy, jeśli dodamy od razu pomidory, ich kwas spowoduje jej niedogotowanie i będzie nieprzyjemnie twarda.

14. Papryka – jeśli chcemy obrać surową pokrójmy ją na ćwiartki i ugotujmy w wodzie przez 5 minut. Skóra sama odejdzie.

15. Śmietana w zupie – nie dodawaj zimnej śmietany bezpośrednio do gorącej zupy. Wlej trochę zupy do szklanki i powoli dodawaj śmietanę mieszając, zahartujesz ją i unikniesz zwarzenia się.

16. Biszkopt – gdy go pieczemy posmarujmy tylko dno blachy, posmarowanie boków może spowodować nierówne wyrośnięcie oraz opadnięcie.

17. Czekolada – idealnie smakuje z dodatkiem niewielkiej ilości chilli.

18. Pomidory – te warzywa świetnie smakują z dodatkiem cukru i Bazyli.

19. Sos beszamelowy – koniecznością jest dodanie gałki muszkatołowej.

20. Zapiekanki ziemniaczane – ich smak świetnie podkreśli gałka muszkatołowa.

21. Musy i sosy czekoladowe – dla lepszego smaku dodajmy odrobinę kawy.

22. Zimne sosy czosnkowe – czosnek gnieciemy bez rdzenia, będzie intensywniej.

23. Zagęszczanie sosów – metoda sprawdza się przede wszystkim w pomidorowych. Zamiast śmietany lub mąki dodajemy rozgniecionego banana. Sos będzie bardzo gęsty i o idealnym smaku.

24. Bułka tarta – rób własną z czerstwego chleba i bułek.

25. Sałata – należy ją rwać a nie kroić nożem ponieważ wówczas robi się gorzka.

26. Jajka sadzone – powinno się je posolić dopiero na talerzu aby miały piękny, szklisty wygląd.

27. Wątróbka – przed smażeniem moczymy ją w mleku a soli dodajemy dopiero na talerzu dzięki temu będzie bardziej miękka.

28. Sałata lub zioła – jeśli lekko powiędły wkładamy na chwilę do zimnej wody a odzyskają świeżość.

29. Robaczki i muszki w sałacie – namocz ją przez chwilę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby zniknęły.

30. Czerwone mięso – moczymy dopiero na koniec aby nie było twarde.

31. Patyki do szaszłyków – przed przygotowaniem moczymy w wodzie a nie będą palić się na grillu.

32. Baranina – należy namoczyć ją w mleku aby pozbyć się zapachu.

33. Smak i zapach czosnku – aby usunąć go z naszych ust żujemy kawałek natki pietruszki i jemy kawałek jabłka.

34. Sok z cytryny – aby było go więcej i łatwiej się wycisnął wymasujmy ją wpierw na blacie.

35. Koperek – wkładamy do woreczka, na kilka godzin do zamrażalnika. Potem łatwo go pokruszyć do potraw.

Marta

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie