1. Ciastka z bakaliami
Składniki: 200 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 500 g płatków owsianych, garść orzechów włoskich, garść rodzynek, garść migdałów, 3 łyżki stołowe wiórek kokosowych, 2 jajka.
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego płatki owsiane i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut po czym stawiamy do przestudzenia. Orzechy drobno siekamy i dodajemy do garnka wraz z cukrem oraz pozostałymi bakaliami (cukier można zastąpić miodem). Rozbijamy jajka po czym dodajemy do pozostałych składników. Kulki formujemy dłonią lub łyżką, od czasu do czasu moczymy w zimnej wodzie aby łatwiej było stworzyć ładne kształty. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasteczka układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
2. Z bananami
Składniki: 2-3 dojrzałe banany, 1,5 szklanki płatków owsianych, mleko bądź woda, pół szklanki bakalii, 1-2 łyżeczki miodu, 1 jajko.
Przygotowanie: Płatki owsiane należy ugotować w niewielkiej ilości wody bądź mleka tak aby uzyskać dość gęsta konsystencję. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik należy nagrzać do 150 stopni. Banany należy obrać i rozgnieść widelcem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formujemy kulki, które spłaszczamy łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
3. Z żurawiną
Składniki: ¾ szklanki mielonych migdałów, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mąki ryżowej, ½ szklanki wiórek kokosowych, 1 szklanka płatków owsianych, 80g drobnych rodzynek wymieszanych z żurawiną, 3 łyżki miodu, 125 g oleju kokosowego lub masła.
Przygotowanie: Mieszamy mąkę ryżową, sodę i mielone migdały. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Następnie dodajemy żurawinę z rodzinkami, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. W garnuszku umieszczamy masło bądź olej z miodem i dodatkiem jednej łyżki miodu. Gdy utworzy się jednolita masa przelewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto nie będzie się kleić można dodać jajko. Formujemy ciasteczka na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut. Gdy będziemy je wyjmować z piekarnika będą miękkie staną się chrupiące w czasie studzenia.
4. Z jabłkami
Składniki: 2 jabłka, jedno jajko L, 50 g startych płatków owsianych, 50 g płatków owsianych, 5 g cynamonu, 5 g proszku do pieczenia, 20 g miodu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. Odstawiamy na około 10-15 minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka, lekko spłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Wstawiamy blachę, pieczemy 15-20 minut. Studzimy.
5. Z orzechami
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, czubata łyżka masła, 150 g dowolnych orzechów (może być mieszanka), jajko, szczypta soli, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: Ustawiamy piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Orzechy siekamy, dopasowując ich drobność wedle uznania, mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Łyżkę moczymy w wodzie i formujemy nią ciastka układając na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Marta