5 pomysłów na pyszne dania/kompozycje składników z grilla
Udostępnij Google News
Kuchnia

5 pomysłów na pyszne dania/kompozycje składników z grilla

Lato za pasem, a pomysły na wieczór z przyjaciółmi wciąż te same: grill, dobre piwo, świetna muzyka i dobra zabawa do późnych godzin nocnych. To scenariusz niejednego letniego i późnowiosennego wieczoru. Co jednak przygotować nowego, żeby całkowicie nie zawiało nudą? Oto kilka przepisów na dobre i sprawdzone przekąski z grilla, które można zaserwować na każdej, mniejszej i większej imprezie.

1. Szaszłyki ze szparagami i greckim halloumi

Grecki ser Halloumi jest podobny do Mozzarelli i tradycyjnie przygotowywany z kaparami w sosie vinaigrette przez rodowitych Cypryjczyków. Tak samo dobrze smakuje ze szparagami, którym nadaje niepowtarzalnego smaku. Można go kupić w prawie każdych większych delikatesach.

Szparagi na początku gotujemy przez około 2 minuty, wrzucając je na wrzątek. Następnie szybko odcedzamy. Ser kroimy na ładne, równe prostokątne kawałki. Przygotowujemy szaszłyki kolejno nadziewając to ser, to kawałki szparagów. Całość kładziemy na grilla i posypujemy świeżym pieprzem, miętą czy bazylią oraz zakrapiamy sokiem z cytryny.

Mniam!

2. Szaszłyki wołowe po wietnamsku z trawą cytrynową

Do przygotowania tych szaszłyków będziemy potrzebowali młodej, dobrej polędwicy wołowej, łodygi trawy cytrynowej, czosnku, brązowego cukru, jasnego sosu sojowego i ostrych papryczek chili.

Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki (zawsze w poprzek włókien!). Trawę cytrynową kroimy na malutkie kawałki, tak samo postępujemy z czosnkiem (około 2-3 ząbki na pół kilo wołowiny) oraz z papryczkami chili (według gustu ostrości). Dodajemy sos sojowy (parę łyżeczek), wodę, olej, pieprz, sól i inne przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli posiadamy blender, to sos będzie lepiej zmiksowany.

Mięso zalewamy przygotowanym sosem i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Najoptymalniej przetrzymać tak mięso parę godzin, żeby dobrze nabrało mocnego, „wietnamskiego” aromatu.

Następnie nabijamy kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i grillujemy do zarumienienia podlewając pozostałym sosem.

3. Pyszne plasterki cukinii w bułce tartej

Prosta i szybka przekąska pomiędzy większymi daniami. Cukinię kroimy na talarki, a następnie obtaczamy w świeżej bułce tartej. Tak przygotowaną od razu kładziemy na grilla, lekko można ją skropić olejem.

Osoby lubiące ostrzejsze przekąski mogą posypać grillowaną cukinię ostrą czerwoną papryką.

Lepiej kupić więcej cukinii niż mniej, ta okropnie prosta w przygotowaniu przekąska potrafi bardzo szybko znikać z talerzy…

4. Grillowane pomidory z ziołami i serem feta

Ponownie prosta i łatwa w przygotowaniu przekąska „na już”. Pomidory kroimy na większe plasterki grubości 1-2 centymetrów. Na wierzch kładziemy serek feta „krusząc” go w rękach. Do tego dodajemy szczypiorek, bazylię i posypujemy innymi świeżymi ziołami, wedle upodobania. Pomidory grillujemy tylko po jednej stronie, serek powinien lekko się przytopić a zioła nadadzą przekąsce świetnego świeżego aromatu.

5. Wegetariańskie „kiełbaski” z grilla

Danie proste, swojskie ale niekoniecznie niezaskakujące smakowo, a na pewno zaskakujące swoim wyglądem. Potrzebna będzie jedna cebula, pieczarki, zielona papryka, czerwona fasola, bułka tarta, jedno jajko, mąka, przyprawy i żółty ser.

Drobno kroimy cebulę, pieczarki i paprykę. Rozkładamy na folię i lekko grillujemy. Fasolę rozgniatamy na masę. Dodajemy do niej bułkę tartą, ser, zioła i żółtko jajka. Do tego dodajemy lekko grillowane wcześniej warzywa i pieczarki. Całość mieszamy. Z masy formujemy „kiełbaski” obtaczając je w mące, a tak przygotowane chłodzimy przez około 20-30 minut, najlepiej w lodówce.

Wegetariańskie „kiełbaski” ponownie grillujemy przez około 15-20 minut.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie