Oliwa i oleje - jakie znamy rodzaje i który do czego stosować?
Jeszcze dwadzieścia lat temu na półkach sklepowych można było kupić olej rzepakowy, czasami słonecznikowy i jak ktoś miał szczęście mógł trafić na oliwę z oliwek. Dziś półki sklepowe są pełne różnych olejów i tylko kupujący nie zawsze wiedzą „z czym to się je”. Przygotowaliśmy zatem krótką ściągę na temat olejów dostępnych w naszych sklepach.
Reklama
Oliwa z oliwek
Oliwa to nazwa zarezerwowana dla tłuszczu tłoczonego z oliwek. Uznawana jest ona za jeden z najzdrowszych tłuszczy roślinnych dostępnych na rynku. Oliwa z oliwek posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jest bogata w tłuszcze nienasycone, szczególnie w kwasy tłuszczowe omega-3. Może być wykorzystywana zarówno do potraw na zimno, gotowanych jak i smażonych. Kupując oliwę z oliwek należy zwrócić uwagę czy na opakowaniu zaznaczone jest, iż pochodzi ona z pierwszego tłoczenia, ponieważ właśnie taka jest najlepsza.Olej rzepakowy
Często nazywany jest oliwą północy. Jest to olej, który zdaniem niektórych dietetyków jest zdrowszy nawet od oliwy z oliwek. Wprawdzie nie jest on tak reklamowany, niemniej jednak jest najczęściej kupowanym olejem w naszym kraju. Olej rzepakowy zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i najmniej kwasów nasyconych (mniej niż oliwa).Reklama
Olej słonecznikowy
Jest drugim pod względem popularności na polskich stołach olejem. Posiada jasnożółty kolor oraz delikatny smak i zapach, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany do przygotowywania różnych potraw. Olej słonecznikowy jest bogaty w kwasy omega-6, ale niestety posiada tylko niewielką ilość kwasów omega-3. Warto jednak podkreślić, że ten rodzaj oleju jest najbogatszym źródłem witaminy E spośród wszystkich olejów i oliwy.Reklama
Olej sojowy
Ma jasnożółty kolor, swoisty zapach i delikatny smak. Zawiera sporo kwasów wielonienasyconych takich jak omega-6 i omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem lecytyny, która ma wpływ na umysł i pracę wątroby. Ponadto olej sojowy posiada wiele fitoestrogenów, nazywanych roślinnymi hormonami kobiecymi, oraz niewielką ilość witaminy E. Wykorzystanie: Olej sojowy doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Może być wykorzystany do gotowania i duszenia, natomiast nie jest polecany do smażenia.Reklama
Olej z pestek winogron
Jest przezroczysty z jasnozielonym odcieniem. Posiada delikatny zapach i neutralny smak. Składa się w dużej mierze z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z dużej ilości omega-6. W tym gatunku oleju niestety kwasy omega-3 występują tylko w niewielkiej ilości. Warto wiedzieć, że w sprzedaży jest przede wszystkim olej rafinowany, ponieważ olej z tłoczenia na zimno ma krótki okres przydatności. Minusem oleju z pestek winogron jest wysoka cena. Wykorzystanie: Olej z pestek winogron jest doskonały do sałatek i surówek. Wykorzystywany jest także do robienia majonezu oraz sosów na jego bazie. Olej ten można dodać też do gotowania, niemniej jednak nie nadaje się zupełnie do smażenia. AgnieszkaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dlaczego warto polubić owoce morza
Owoce morza są ważnym elementem diety wielu ludzi na całym świecie, a ich spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. W Polsce nie mamy tradycji jedzenia tego typu potraw, jednak coraz więcej osób się do nich przekonuje, np. dzięki wycieczkom.
Bazylia na zimę do słoików – ten przepis pokocha nawet Twoja teściowa
Kochasz smak bazylii? Jeśli tak, to pewnie nałogowo kupujesz w sklepie krzaczki świeżej bazylii. A może masz własny ogród i to tam zasiałaś to aromatyczne zioło. Bazylia jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań – nie wyobrażamy sobie bez niej między innymi pizzy czy włoskich makaronów. Ale co zrobić z nadmierną ilością bazylii? Jeśli masz już dość suszenia jej listków, powinien zainteresować Cię temat jakim jest bazylia na zimę do słoików. Ten przepis jest bardzo prosty.
Pasta z orzechów brazylijskich – sprawdzony przepis
Pasty orzechowe są popularne nie tylko wśród wegan czy wegetarian, ale również w codziennej diecie każdego, przeciętnego Kowalskiego. Mogą one wzbogacić smak owsianki czy koktajlu, albo stać się niezastąpionym składnikiem słodkiego deseru. Świetnie Komponują się również z różnymi placuszkami i kanapkami z masłem orzechowym i owocami. Pasta z orzechów brazylijskich to prawdziwa gratka dla każdego łakomczuszka. A jak ją zrobić domowym sposobem?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl