5 sposobów na szybkie ciasto

Kuchnia Poniedziałek, 18 listopada 2013
Oceń:
4 / 13 głosów
5 sposobów na szybkie ciasto

Wiele z nas to małe, skryte łakomczuchy i chciałybyśmy zawsze mieć w domu coś słodkiego na czarną godzinę, również mamy chętniej podadzą swoim pociechą smakołyki domowej roboty niż kupne, gotowe, w których nigdy nie mamy pewności co tak naprawdę się znajduje. Jednak zadajemy sobie pytanie „kto dziś ma czas piec ciasta?” i odkładamy pieczenie wyłącznie na święta i większe okazje. Nie musi tak być. Istnieje wiele przepisów na ciasta, których przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka lub kilkanaście minut.

CIASTO BANANOWE

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy 0,5 szklanki soku pomarańczowego, 0,5 szklanki oleju, 1 jajko oraz trzy pogniecione widelcem banany – łączymy składniki mieszając niechlujnie widelcem. Łączymy zawartość obu misek – nadal mieszając widelcem. Blachę keksową smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z grzaniem góra/dół 180 stopni przez około 50 minut. Można dodatkowo zrobić polewę czekoladową.

CIASTO MARCHEWKOWE

4 jajka ucieramy z 2 szklankami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 2 szklanki mąki oraz 1,25 szklanki oleju. Na koniec wsypujemy dwie szklanki drobno startej marchewki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, garść posiekanych orzechów i garść rodzynek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto można pokroić i przełożyć powidłami oraz polać polewą.

CIASTO JOGURTOWE

Do miski przesiewamy 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,25 łyżeczki soli. W dużej misce dokładnie mieszamy 1 szklankę jogurtu naturalnego z 0,75 szklanki cukru i skórką otartą z jednej cytryny oraz 3 jajka. Cały czas mieszając jogurt dodajemy stopniowo suche składniki, na koniec dodajemy 0,5 szklanki oleju. Przygotowane ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Podawać można z pomarańczową marmoladą.

CIASTO DYNIOWE

Do miski przesiewamy 300 gram mąki i jedną łyżeczkę sody. Dodajemy 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu oraz 200 gram brązowego cukru. W oddzielnej misce mieszamy 200 gram puree z dyni, 100 gram stopionego masła oraz 2 ubite jajka. Dodać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Do ciasta można również dodać karmelizowane owoce, cząstki jabłek lub orzechy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.

CIASTO CZEKOLADOWE

W misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 szklankę oleju, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 jajka, 1 cukier wanilinowy i 2 łyżeczki sody. Po wymieszaniu dodajemy jedną szklankę wrzątku i znów mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. W garnku gotujemy 0,3 kostki margaryny Kasi, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wody, 1 łyżkę kakao, 1 łyżeczkę soli. Gdy składniki utworzą jednolitą masę polewamy upieczone ciasto tak przygotowaną polewą i odstawiamy do schłodzenia.

Marta