5 składników, które należy mieć w kuchni aby stworzyć proste i szybkie danie

Kuchnia Poniedziałek, 18 listopada 2013
Oceń:
4 / 11 głosów
5 składników, które należy mieć w kuchni aby stworzyć proste i szybkie danie

Wiele z nas staje przed dylematem co dziś zrobić na kolację. Tak naprawdę dbając o to aby w naszej kuchni znajdowało się kilka podstawowych składników możemy bez większego problemu każdego dnia wyczarować dla naszych bliskich niezwykle proste, szybkie, a co najważniejsze smaczne danie. W dzisiejszych czasach większość z nas również zwraca uwagę na to aby ich przygotowanie nie było za nadto kosztowne, tak więc tak więc postaramy się wskazać produkty naprawdę podstawowe, charakteryzujące się niską ceną oraz propozycje ich wykorzystania.

1. Ryż – można go wykorzystać zarówno do obiadu jak i do kolacji. Jeśli lubimy zjeść coś ciepłego na słodko możemy dodać rodzynki, śmietanę, jabłko i trochę cynamonu i już mamy pyszne danie. Jeśli woli aby nasza kolacja nie była słodka dodajmy starte warzywa (zarówno marchew, pietruszka, seler, papryka, można pokroić pomidora i cebulę w kostkę czy dodać kukurydzę), jakie tylko lubimy wszystko wymieszajmy razem i doprawmy ziołami do smaku.

2. Makaron – różnego rodzaju spaghetti lubi chyba niemal każdy. Na ugotowany możemy wyłożyć pokrojone, wymieszane i doprawione ulubione warzywa w formie sałatki lub posypać makaron twarogiem i owocami (ewentualnie trochę cukru pudru). Jeśli chcemy zjeść cos ciepłego wykorzystajmy dowolny kawałek mięsa, parówki bądź kiełbasę którą mamy w lodówce, podsmażmy z cebulą dodajmy pomidory, paprykę, zalejmy wodą, można dodać koncentrat pomidorowy i doprawić ziołami.

3. Owsianka błyskawiczna – można jeść ją ze wszystkim na słodko i na słono. Nie kosztuje wiele ale może stanowić sycący posiłek. Dodajemy do niej pokrojone lub starte owoce i trochę miodu. Jeśli lubimy zjeść coś bardziej słonego możemy przygotować owsiankę z jajecznicą, twarogiem lub np. z warzywami.

4. Konserwy – kukurydza w puszcze, fasola w puszce, zielony groszek, tuńczyk w puszcze i inne jeśli lubimy. Można je wykorzystać do sałatek sosów, do gotowania jak i na surowo. Pasują do większości potraw, pomogą urozmaicić smak a są niedrogie.

5. Włoszczyzna i inne ulubione warzywa – jeśli mamy w domu włoszczyznę, a w zamrażalniku jakiś kawałek mięsa z łatwością stworzymy zupę, zależnie od tego co znajdziemy w lodówce może to być różnego rodzaju danie, ale z pewnością zdrowe, pyszne i rozgrzewające, szczególnie w zimowe wieczory.

Marta