Czego potrzebujemy, żeby wykonać nasze słodkie stroiki?
- 250 g prawdziwego masła
- 1 ¾ szklanki cukru
- 2 kurze jaja
- Tabliczka białej czekolady
- 3-4 szklanki mąki
- Odrobina soli
- 3 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wody
- 3- 4 szklanki wiórek kokosowych
- Zielony barwnik spożywczy
- ½ szklanki jagód lub czerwonych draży
Jak wykonać ciasteczka?
Na początku musimy utrzeć masło z cukrem, na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka oraz rozpuszczoną wcześniej w garnku czekoladę. Następnie dosypujemy mąkę z solą i ugniatamy ciasto. Żeby stworzyć nasze ciasteczka, musimy dokładnie rozwałkować ciasto i wyciąć z niego pierścienie, które będą imitowały stroik. Tak wycięte pierścienie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Żeby zabrać się za dekoracje, ciasteczka nie mogą być gorące, więc zostawiamy je do ostygnięcia. Następnie mieszamy cukier puder z wodą, przez co stworzymy przepyszny lukier. Później należy zabrać się za koloryzację wiórek kokosowych w barwniku spożywczym, żeby przygotować materiał na dekorację w postaci gałązek choinki. Potem możemy przejść już do najciekawszej części tworzenia naszych stroików – każde ciasteczko należy posmarować lukrem z jednej strony i posypać zielonymi wiórkami po całej długości okręgu. Gwarantujemy, że efekt będzie naprawdę spektakularny! Zabarwione na zielono wiórki doskonale imitują igiełki z gałązek, którymi przystrajamy prawdziwe stroiki. Teraz wystarczy już tylko, że tak powstały stroik ozdobisz pysznymi jagodami lub drażami, które posłużą nam za cukierki, które często zdobią świąteczne choinki i gałązki..