3 kroki do kolacji wigilijnej w wersji light

3 kroki do kolacji wigilijnej w wersji light

Zdaniem wielu dietetyków dania znajdujące się na stole wigilijnym są najzdrowszymi spośród tych, które jadamy na co dzień. Nie oznacza to jednak, że są niskokaloryczne. Jeśli odchudzasz się skorzystaj z naszych rad i wprowadź kilka zmian do wigilijnego menu. Na pewno nie straci ono na smaku, ale będzie nieco chudsze.
Reklama
  1. Zamiast smażyć – piecz i gotuj
Podczas przygotowywania wigilijnych potraw często wykorzystuje się proces smażenia. Wszyscy dbający o zdrowy styl życia wiedzą, że to najgorszy z możliwych sposób przygotowywania pokarmów. A przecież wiele dań można przygotować nieco inaczej. Dlatego też proponujemy Ci, abyś w tym roku nie podsmażała pierogów, które podajesz gościom, a jedynie je ugotowała lub ewentualnie podpiekła. Podobnie możesz zrobić z karpiem – zamiast go smażyć upiecz z dodatkiem przypraw w folii – będzie pyszny, aromatyczny i zdrowy.
  1. Zmniejsz ilość cukru w ciastach
Wigilijne ciasta charakteryzują się dużą ilością przypraw oraz ogromnymi ilościami cukru do nich dodawanego.
Reklama
Jeśli chcesz nieco obniżyć kaloryczność świątecznych słodkości zmniejsz o ¼ ilość cukru. Poza kaloriami nic mu nie ubędzie. Jeśli jesteś gotowa na bardziej radykalne zmiany możesz spróbować zastąpić cukier np. stewią, która jest bardzo słodka i nie zawiera kalorii. Trzecią możliwością ograniczenia cukru w świątecznych słodkościach jest dokładne sprawdzenie, co się w nich znajduje. Najpopularniejsze świąteczne ciasto – makowiec – ma tak słodkie nadzienie, że do samego ciasta drożdżowego można prawie nie dodawać cukru.
  1. Ogranicz ilość tłuszczu
W potrawach wigilijnych można również ograniczyć ilość tłuszczu.
Reklama
Zmiana sposobu przygotowania dań ze smażenia na gotowanie i pieczenie jest pierwszym krokiem w tym kierunku. Kolejnym może być gotowanie zup na wywarach rybnym lub warzywnym. Warto też zmienić 18 procentową śmietanę na jogurt naturalny do zabielania zup. Przygotowując sałatki możesz wybrać majonez w wersji ligt albo zamiast samego majonezu użyć sosu wykonanego z majonezu z dodatkiem jogurtu. Te wszystkie działania, choć bardzo proste pozwalają znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu w potrawach, a tym samym przystosować wigilijne menu do potrzeb osób z nadciśnieniem, wysokim cholesterolem czy nadwagą.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama