Oto 26 najczęściej używanych składników w kuchni meksykańskiej:
1. Avokado – owoc w kolorze zielonym, kształtem przypomina gruszkę. Jest podstawowym składnikiem popularnego guacamole .
2. Kurze jaja – stanowią podstawowy produkt w niemal każdej kuchni, kuchnia meksykańska również wymaga ich stosowania.
3. Chorizo –jest to rodzaj kiełbasy, której smak wyróżnia się intensywną pikanterią, jej podstawowym składnikiem jest papryka.
4. Papryczki chilli – wyróżniane jest wiele rodzajów, niektóre są łagodne, inne bardzo ostre, w kuchni meksykańskiej są niezastąpione.
5. Czerwona cebula – w smaku łagodniejsza od cebuli białej, dla wyglądu potraw meksykańskich ważny jest również jej fioletowo – czerwony kolor.
6. Ser cheddar – jego smak można określić jako lekko pikantny, a nawet ostry, świetnie nadaje się do zapiekania i topienia, jest jednym z częściej stosowanych w Meksyku serów.
7. Cytryna – poza jej walorami zdrowotnymi stanowi idealny dodatek, żeby nie powiedzieć przyprawę. Już kilka kropli soku z cytryny potrafi wzbogacić smak potrawy i sprawić, że osiągnie ona właśnie ten oczekiwany.
8. Czosnek – dodawany nawet w niewielkich ilościach diametralnie zmienia ich smak, dlatego dodawany jest do przeważającej większości potraw.
9. Cynamon – charakteryzuje się korzennym, słodkim zapachem oraz smakiem. Świetnie sprawdza się w przypadku potraw słodki, jak również w celu wzbogacenia smaku potraw pikantnych.
10. Kolendra – jej świeże liście wyróżnia zapach oraz smak. Dostępne są również jej suszone owoce jako nasiona lub zmielona przyprawa.
11. Limonka – wykorzystuje się ją w napojach orzeźwiających oraz licznych meksykańskich salsach.
12. Kumin – wyróżnia się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Znany jest również jako kmin rzymski. Zdarza się, że jest mylony z polskim kminkiem.
13. Papryka zielona – posiada zdecydowanie mniejsze walory smakowe niż papryki czerwona i żółta, jednak idealnie komponuje się kolorystycznie z nimi w potrawach.
14. Pomidory – wykorzystywany jest na całym świecie do zup, sosów i sałatek.
15. Oliwa z oliwek – w kuchni meksykańskiej wykorzystywany do smażenia oraz sałatek.
16. Mielona papryka – uzyskuje się ją z suszonych oraz zmielonych owoców papryki, dostępna jest słodka oraz ostra.
17. Śmietana – w Meksyku wykorzystuje się ją w czasie przygotowywania sals i sosów.
18. Nachos jalapeno – jest odmianą papryki, dostępna jest świeża oraz konserwowa. Wykorzystuje się ją w przygotowaniu sals, pizzy, quesadilli.
19. Nachos – meksykańska przekąska wykonywana z tortilli, stanowi świetny dodatek do sals oraz meksykańskich zup.
20. Peperoni – słodka papryka w kolorze zielonym lub czerwonym, długości około 15 centymetrów, odmiennie od chilli jest słodka.
21. Czerwona fasola – charakteryzują ją wyjątkowe walory smakowe, jest również bardzo zdrowa gdyż zawiera wartościowe białko.Stanowi jeden z podstawowych składników kuchni meksykańskiej i jeden z głównych składników takich potraw jak buritto, chilli con carne oraz wielu zup.
22. Pieczarki – stanowią naturalny glutaminian, wykorzystuje się je np. do przygotowania quesadilli.
23. Tortilla – okrągłe placki przygotowane z kukurydzianej mąki to główny składnik większości meksykańskich potraw. Jest niejako meksykańskim chlebem.
24. Kukurydza – warzywo to wywodzi się właśnie z Meksyku, obecnie wykorzystuje się ją na całym świecie, jednak najpowszechniej właśnie w jej ojczyźnie. Jedzona jest zarówno jako samodzielny posiłek oraz jako dodatek do dań mięsnych lub sałatek.
25. Papryka czerwona – swoim kolorem nadaje piękny wygląd potrawom, zaś dzięki delikatnemu smakowi świetnie komponuje się w niemal każdej potrawie.
26. Kurczak – często wykorzystywany w Meksyku, np. do przygotowania pysznego fajitas.
Marta