Najpopularniejsze dania z różnych krajów

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 23 głosów
Najpopularniejsze dania z różnych krajów

W różnych krajach obowiązują odmienne tradycje i nawyki związane z jedzeniem. W każdym z państw można znaleźć smakowe rarytasy, które posmakują nawet największym kulinarnym koneserom. Zdarza się, że przygotowując jakąś potrawę, na którą przepis dostaliśmy od koleżanki koleżanki nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to danie wywodzi się z zupełnie innej, znacznie oddalonej od nas kultury.

Chciałabym przybliżyć tę tematykę wskazując po jednej moim zdaniem, najbardziej charakterystycznej potrawie z różnych krajów:

1. KUCHNIA FRANCUSKA - Crème brûlée – jeden z najlepiej znanych na świecie deserów, w dosłownym tłumaczeniu oznacza przypalony krem, jednak jest do smakołyk w pełni wyjątkowy.

2. KUCHNIA HISZPAŃSKA – paella – danie przygotowywane z ryżu mięsem, owocami morza i innymi dodatkami, zależnie od gustu. Nieodłącznie kojarzy się właśnie z tym krajem.

3. KUCHNIA GRECKA – moussaka – zapiekanka na bazie bakłażanów i mięsa mielonego z sosem beszamelowym, to jedno ze sztandarowych greckich dań.

4. KUCHNIA WŁOSKA – spaghetti –przygotowywane na różne sposoby, z wieloma dodatkami, to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech.

5. KUCHNIA NIEMIECKA – golonka po bawarsku, kuchnia niemiecka bezsprzecznie kojarzy się z mięsami dość tłustymi i piwem.

6. KUCHNIA BUŁGARSKA – sałatka szopska – skład zbliżony do sałatki greckiej, jej podstawowe komponenty to świeże warzywa jak ogórek, pomidor czy papryka.

7. KUCHNIA WĘGIERSKA – gulasz – istnieją jego różne odmiany, najbardziej tradycyjne są te przygotowywane w bograczu – wszystko w jednym garnku.

8. KUCHNIA TURECKA – kebab – coraz popularniejsze Fast foody na naszych ulicach, jednak bardzo rzadko zdarza się znaleźć ten tradycyjny, z mięsem baranim.

9. KUCHNIA JAPOŃSKA – suschi – wyjątkowy smak coraz szerzej doceniany na całym świecie, wiele osób zanim spróbuje i się rozsmakuje zastanawia się jak można jeść surowe ryby i owoce morza. Można, a nawet trzeba są bardzo zdrowe i przepyszne – zachęcam do spróbowania.

10. KUCHNIA CHIŃSKA – kaczka po seczuańsku – aromatyczna i pyszna, choć pracochłonna w przygotowaniu.

11. KUCHNIA WIETNAMSKA – sajgonki – inaczej krokiety wiosenne lub naleśniki wiosenne, wypełnione rozmaitymi farszami.

12. KUCHNIA MEKSYKAŃSKA – tortilla – kukurydziane placki nieodłącznie kojarzą się z tą kulturą, w ich wnętrzu czeka nas bogactwo warzyw, pyszne sosy i idealnie przygotowane mięso.

13. KUCHNIA ROSYJSKA – strogonow – można go podawać z ryżem lub makaronem. Rosyjski rodzaj gulaszu, bogaty w warzywa. Dość ciężkie danie idealne pod koniec zimy.

14. KUCHNIA KARAIBSKA – kurczak na słodko ze świeżymi owocami - ananas, brzoskwinia, mango, koskos – do wyboru. Pyszne, lekkie i zdrowe.

15. KUCHNIA AUSTRALIJSKA – pavlova – jedna z najlepszych bez na świecie, najlepszy z deserów, duża beza pokryta bitą śmietaną i świeżymi owocami.

16. KUCHNIA AMERYKAŃSKA – frytki – na różne sposoby – zwykłe pieczone w tłuszczu ziemniaczki lub np. z przyprawami bądź zapiekane z serem.

17. KUCHNIA TAJSKA – ostra zupa z krewetkami – wyraźny i wyjątkowy smak.

18. KUCHNIA INDYJSKA – małże masala – te niezwykle owoce morza w oryginalnych indyjskich przyprawach odpowiednio przygotowane są jednym z najsmaczniejszych znanych dań.

19. KUCHNIA CZESKA – utopenec – wywodząca się z Czech przekąska świetnie pasująca do piwa, są to małe serdelki marynowane z cebulą, papryką i przyprawami.

20. KUCHNIA UKRAIŃSKA – barszcz ukraiński – pyszna, sycąca zupa na bazie buraków z innymi pysznymi dodatkami.

Po naszej kulinarnej podróży dookoła świata zapraszam do przygotowywania we własnej kuchni potraw, które mogą znacząco odmienić nasz codzienny jadłospis. A znając podstawowe potrawy danej kuchni łatwiej szukać tego co nam naprawdę odpowiada.

Powodzenia.

Marta