Przepisy na smaczne potrawy wielkanocne: przystawka, danie główne, deser
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na smaczne potrawy wielkanocne: przystawka, danie główne, deser

Wielkanoc to czas, kiedy zastawiamy nasz stół wieloma pysznościami. Jeśli brak Ci inspiracji, zerknij na poniższe przepisy i zaskocz swoich najbliższych!

Przystawka:

Ziołowe babeczki z jajem kurzym

Składniki:

Ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 125 g prawdziwego masła

- 1 jajo kurze

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

- 1/3 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Nadzienie:

- 5 jajek

- szczypiorek

- 4 łyżeczki majonezu

- sól oraz pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z przyprawami, dodajemy prawdziwe masło, wbijamy jajo kurze i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że warto poświęcić na to więcej czasu, żeby nasze ciasto było perfekcyjne. Tak wyrobione zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika aż do schłodzenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy nim nasze foremki do babeczek. Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostawiamy je w nim na 15 - 20 minut. W międzyczasie gotujemy jaja kurze i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy i mieszamy delikatnie z jajkami oraz majonezem. Gdy nasze babeczki wystygną, nakładamy do nich nadzienie. Smacznego!

Danie główne:

Biała kiełbaska po wiejsku

Składniki:

- 30 dkg kapusty kiszonej,

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1 łyżka oleju

- 4 pęta surowej białej kiełbasy

- 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm

- 6 ziemniaków średniej wielkości

- 4 jaja kurze

- 2 liście laurowe

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 5 ziarenek pieprzu

- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze. Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika.

Deser:

Mini babeczki cytrynowe

Składniki:

- 250 g mąki pszennej

- 200 g margaryny

- 170 g cukru

- 4 jaja kurze

- sok ze średniej wielkości cytryny

- łyżka skórki z cytryny

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami z jaj kurzych, sokiem oraz skórką z cytryny. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i energicznie mieszamy. Do masy należy dodać także ubite wcześniej białka z jaj kurzych i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy w rozgrzanych do 180 stopni piekarniki przez około 30 minut.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie