Domowy majonez charakteryzuje się aksamitną konsystencją i wyrazistym smakiem. Brak w nim także szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów, dlatego warto samodzielnie przyrządzać go w swojej kuchni. Wbrew pozorom, przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, w dodatku zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka stołowa octu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu należy zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Oddzielone od białek żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier i odrobinę oleju (lub oliwy z oliwek, zgodnie z upodobaniami). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy wlewamy resztę oleju - cały czas miksując. Tak wykonany majonez przekładamy do słoiczków, które szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce.
Zobacz też: Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbasę po wiejsku