Domowy majonez - przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Majonez, czyli aksamitny sos składający się z kilku prostych składników, króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt. Zbliżająca się Wielkanoc to jednak dobry moment, by spróbować swoich sił w kuchni i samodzielnie przygotować naturalny, świeży domowy majonez. Jego przyrządzenie nie zajmie nam dużo czasu, zagwarantuje za to niezastąpiony smak oraz wzbogaci niejedną świąteczną potrawę.
Reklama
Domowy majonez charakteryzuje się aksamitną konsystencją i wyrazistym smakiem. Brak w nim także szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów, dlatego warto samodzielnie przyrządzać go w swojej kuchni. Wbrew pozorom, przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, w dodatku zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przepis na domowy majonez
Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka stołowa octu 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu należy zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Oddzielone od białek żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier i odrobinę oleju (lub oliwy z oliwek, zgodnie z upodobaniami). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy wlewamy resztę oleju - cały czas miksując. Tak wykonany majonez przekładamy do słoiczków, które szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce. Zobacz też: Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbasę po wiejskuReklama
Zobacz galerię zdjęć: majonez
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sałatki wielkanocne siostry Anastazji: Wielkanocna tajemnica smaku!
Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne sałatki, nie mogłaś trafić lepiej! Sałatki wielkanocne siostry Anastazji to prawdziwe klasyki, które zawsze zachwycają i smakują wybornie. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na sałatki, które na pewno zrobią furorę na Twoim stole w trakcie świątecznego śniadania.
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Biała kiełbasa w śmietanowym sosie na Wielkanoc. Dodaj ten pikantny składnik, smak Cię zachwyci
Pyszna biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, dlatego do sosu śmietanowego dodajmy chrzan. To sekretny składnik, który poprawi smak.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl