Podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 27 głosów
Podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Termin ten określa jednak zwyczaje żywieniowe panujące w wielu krajach zlokalizowanych nad Morzem Śródziemnym. Różnią się one między sobą przede wszystkim dominującymi smakami. Tak więc tym jakie w danym regionie wybierane są przyprawy – bardziej ostre czy słodkawe.

Z całym przekonaniem można jednak stwierdzić, że jest to kuchnia lekkostrawna, bogata w białko, witaminy, minerały i składniki odżywcze. Przestrzeganie jej zasad zapobiega powstawaniu szerzącej się w naszych czasach choroby cywilizacyjnej – otyłości.

Więc co jest właściwie najważniejsze w kuchni znad Morza Śródziemnego?

  • owoce morza – ryby, krewetki, kraby, homary i inne, są z całą pewnością niezwykle bogatym źródłem białka,
  • świeże owoce i warzywa – spożywanie dużych ilości dostarcza witamin i niezbędnych składników do organizmu, tak więc łatwiej zachować zdrowie,
  • świeże zioła – stosowanie ich zamiast chemicznych mieszanek przyprawowych również jest znacznie zdrowsze,
  • wino – stanowi podstawowy napój po posiłkach, wspomaga i reguluje trawienie, czerwone zawiera żelazo i podnosi poziom czerwonych krwinek, dodatkowo jego umiarkowane spożycie chroni przed rozwojem nowotworów i miażdżycy,
  • oliwa z oliwek – wykorzystuje się ją do przygotowywania potraw oraz jako dressing do sałatek.
  • W kuchni śródziemnomorskiej mięso odgrywa rolę drugoplanową, jeśli występuje to najczęściej grillowane.
  • Z produktów nabiałowych dominują mleka i sery otrzymywane z mleka koziego i owczego

Marta