Rodzaje herbat i ich właściwości

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 33 głosów
Rodzaje herbat i ich właściwości

Herbata to gorący napój popularny na całym świecie. Pijana na różne sposoby, z różnymi dodatkami, również jako ice tee czyli mrożona herbata. Istnieje wiele różnych odmian tej rozgrzewającej esencji. To jaką decydujemy się wypić warunkowane jest najczęściej przez smak danego rodzaju herbaty lub opakowanie czy nazwę, bo podobno kupujemy oczami. Może przed kolejnym zakupem warto poznać właściwości poszczególnych odmian i zdecydować, która będzie najlepsza właśnie dla nas?

KLASYCZNA CZARNA HERBATA

Jest to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana herbaty. Jej uprawa odbywa się na bardzo szeroką skalę w Chinach, Indiach oraz Afryce. Obróbka liści herbacianych jest odmienna w różnych regionach jej pochodzenia. W przeważającej większości przypadków są one jednak poddawane więdnięciu, następnie zwijane, przechodzą proces pełnej fermentacji oraz suszenia.

D0 podstawowych właściwości czarnej herbaty zalicza się :

  • Pobudzanie i podnoszenie poziomu koncentracji wynikające z zawartości teiny,
  • Obniżanie ciśnienia krwi,
  • Zmniejszanie ryzyka zawału serca,
  • Ochrona przed tworzeniem się kamienia nazębnego,
  • Zmniejszanie ryzyka powstawania zakrzepów krwi,
  • Działa rozgrzewająco i bakteriobójczo.

HERBATA BIAŁA

Jest to jedna z najdroższych na świecie odmian herbaty. Wynika to ze specyficznego procesu zbiorów i przygotowywania liści. Są one zbierane w okresie wczesnowiosennym i nierozwiniętych pąków i nie zostaje poddawana procesom fermentacji. Charakteryzuje ją bardzo delikatny i subtelny smak.

Do właściwości białej herbaty zalicza się:

  • Wspomaganie koncentracji,
  • Podnoszenie odporności (wysoka zawartość witaminy C),
  • Przeciwdziała powstawaniu nowotworów, wynika to z wysokiej zawartości silnych związków antyoksydacyjnych oraz antymutagennych,
  • Działanie orzeźwiające i pobudzające (wysoka zawartość kofeiny),
  • Opóźnia procesy starzenia się,
  • Poprawia krążenie krwi.

HERBATA ZIELONA

Zielona herbata jest napojem bogatym w różnego rodzaju minerały, niezwykle ważne dla naszego zdrowia. W skład jej zielonych liści wchodzi składnik zwany flawonoidom, który działa antyrakowo.

Do właściwości zielonej herbaty zalicza się:

  • Działanie przeciwnowotworowe,
  • Spowalnianie procesów starzenia się dzięki zawartości wolnych rodników,
  • Wspomaganie odchudzania,
  • Wzmacnianie naczyń krwionośnych,
  • Obniżanie ciśnienia krwi,
  • Ochrona przed próchnicą,
  • Przyspieszanie metabolizmu,
  • Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia,
  • Poprawia koncentrację i pamięć, rozjaśnia umysł,
  • Obniża ryzyko miażdżycy i zawału serca, a także ryzyko zakrzepów,
  • Ma działanie antyseptyczne, zwalczające wirusy i bakterie,
  • Wspomaga procesy trawienia.

CZERWONA HERBATA

Jest to jedna z najdroższych na świecie herbat. Jej produkcja odbywa się głównie w Chinach oraz na Tajwanie. Zawiera liczne związki mineralne, wapń, polifenole, fluor oraz magnez.

Do właściwości herbaty czerwonej należą:

  • Obniżanie poziomu cholesterolu,
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • Wykazuje silne działanie moczopędne,
  • Wspomaga krążenie krwi,
  • Wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego,
  • Poprawia nastrój,
  • Wspomaga koncentrację,
  • Działanie odchudzające, redukcja tłuszczu w organizmie.

HERBATY ZIOŁOWE

Stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych ziół aptecznych. Decydując się na zakup mieszanek wysokiej jakości możemy liczyć na identyczne efekty, jednocześnie nie rezygnując ze wspaniałego smaku. Uzupełnienie naszej codziennej diety w odpowiednią herbatę może być sposobem na pozbycie się naszych dolegliwości. Dlatego wybierajmy herbatę dla zdrowia.

Marta