Zasady prawidłowego parzenia herbaty

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 92 głosów
Zasady prawidłowego parzenia herbaty

Odpowiednie parzenie herbaty umożliwia zachowanie wspaniałego smaku i aromatu. Aby właściwie zaparzyć każdą wybraną herbatę wystarczy poświęcić na to jedynie kilka minut. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się naszym ulubionym gorącym napojem.

ZASADY WŁAŚCIWEGO PARZENIA HERBATY:

  • Do zaparzania herbaty wykorzystujemy jedynie miękką wodę o niskiej zawartości chloru oraz wapnia. Najwłaściwsza będzie niegazowana woda mineralna,
  • Pilnujemy czasu gotowania, herbatę zalewamy w momencie tzw. „białego wrzenia”, oznacza to że nie można dopuścić do przegotowania się wody,
  • Do sporządzenia herbaty wykorzystujemy świeżą wodę, nie korzystamy z takiej, która była wcześniej kilkakrotnie gotowana,
  • Aby zaparzyć herbatę warto korzystać z czajniczków,
  • Czas parzenia wynosi najczęściej od 3 do 5 minut,
  • Zwróćmy również uwagę na odpowiednią temperaturę wody, zależy ona bezpośrednio od rodzaju herbaty.

Marta