Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
kilka liści sałaty
pomidor średniej wielkości
1/4 cebuli czerwonej
papryka czerwona
sól, pieprz
pół łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Sałatę należy umyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulkę oraz pomidora kroimy wedle uznania. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odlewamy sos i przekładamy rybę do miski. Jeżeli w puszce pozostanie jeszcze nieużyty tuńczyk, zostawmy w niej trochę sosu, by pozostał świeży. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy oliwę z oliwek.
Tuńczyka można zamienić na 10 małych krewetek lub chudą pierś z kurczaka.
Kanapkowa pasta twarogowa
Składniki:
100 g sera białego twarogowego
łyżeczka śmietanki słodkiej 12 %
dwa kawałki papryki konserwowej
2 ogórki konserwowe
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kroimy w kosteczkę ogórki i paprykę. Szczypiorek płuczemy pod zimną wodą i drobno siekamy. Do miski przekładamy twaróg, śmietankę oraz pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z razowym pieczywem.
Pieczona miruna z warzywami
Składniki:
filet z miruny
kilka różyczek brokuła
marchew
garść kalafiora
garść fasoli szparagowowej
natka z pietruszki
przyprawy
Sposób przygotowania:
Filet z ryby dokładnie myjemy i przyprawiamy ulubioną przyprawą do ryb lub ziołami. Następnie myjemy warzywa, kroimy marchewkę na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie na warzywach układamy filet z miruny. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.