Co zjeść na kolację?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co zjeść na kolację?

Temat kolacji często spędza nam sen z powiek. Jeść czy nie? Najnowsze badania wykazują, że jednak zdrowa kolacja potrafi zdziałać więcej dobrego niż jej brak. Z tego względu poznaj przepisy, które pomogą Ci w przygotowywaniu zdrowych wieczornych posiłków.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym

kilka liści sałaty

pomidor średniej wielkości

1/4 cebuli czerwonej

papryka czerwona

sól, pieprz

pół łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatę należy umyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulkę oraz pomidora kroimy wedle uznania. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odlewamy sos i przekładamy rybę do miski. Jeżeli w puszce pozostanie jeszcze nieużyty tuńczyk, zostawmy w niej trochę sosu, by pozostał świeży. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy oliwę z oliwek.

Tuńczyka można zamienić na 10 małych krewetek lub chudą pierś z kurczaka.

Kanapkowa pasta twarogowa

Składniki:

100 g sera białego twarogowego

łyżeczka śmietanki słodkiej 12 %

dwa kawałki papryki konserwowej

2 ogórki konserwowe

szczypiorek

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kroimy w kosteczkę ogórki i paprykę. Szczypiorek płuczemy pod zimną wodą i drobno siekamy. Do miski przekładamy twaróg, śmietankę oraz pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z razowym pieczywem.

Pieczona miruna z warzywami

Składniki:

filet z miruny

kilka różyczek brokuła

marchew

garść kalafiora

garść fasoli szparagowowej

natka z pietruszki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Filet z ryby dokładnie myjemy i przyprawiamy ulubioną przyprawą do ryb lub ziołami. Następnie myjemy warzywa, kroimy marchewkę na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie na warzywach układamy filet z miruny. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie