Co przygotować z makaronu?
MAKARON PO CHIŃSKU
Reklama
Składniki:
20 dag makaronu chińskiego
olej rzepakowy
30 dag piersi z kaczki lub kurczaka
100 ml sosu ostrygowego
10 dag małych pomidorków
papryczka chilli
8 - 10 krewetek
20 dag brokuła
2 średniej wielkości jajka
15 dag przełamanych na pół orzechów - np. nerkowca
marynata:
3 łyżki stołowe ulubionego oleju
starty korzeń imbiru
80 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
Pierś z kaczki należy pokroić i zanurzyć w przygotowanej wcześniej marynacie. W międzyczasie przygotuj makaron. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż krewetki oraz kaczkę. Pamiętaj, żeby każdy produkt smażyć oddzielnie. Po przygotowaniu kaczki i krewetek, na podsmaż na patelni orzechy, pokrojony czosnek i cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Po kilku minutach wbij do całości jajka, dodaj pomidorki, brokuły, kaczkę, krewetki i ugotowany wcześniej makaron.
SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ I SZYNKĄ
Składniki:
1 puszka kukurydzy
20 dag drobnego makaronu muszelki
15 dag szynki gotowanej
20 dag sera mozzarella
2-3 pomidory
bazylia
Sos:
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
skórka z ½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczki sosu Tabasco
sól, cukier i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą.
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
MAKARON Z MANGO I KURCZAKIEM
Składniki:
50 dag makaronu
podwójny filet z piersi kurczaka
świeże mango
30 dag jogurtu naturalnego
średniej wielkości cebulka czerwona
mała garstka startego świeżego imbiru
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
oliwa
pieprz, sól, sok z cytryny
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl