Dlaczego warto jeść cytrusy?
Cytrusy są niestety niedocenianymi przez nas owocami. Ich spożywanie niesie ze sobą wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Najbardziej popularnymi cytrusami są cytryny, pomarańcze oraz grejpfruty.
Reklama
Cytryny - właściwości
Ich ogromną zaletą jest wysoka zawartość witaminy C, która pomaga nam cieszyć się dobrym zdrowiem i walczyć z ewentualnym przeziębieniem. Ponadto zawierają także ważną dla naszego organizmu witaminę P, która pomaga w przyswojeniu witaminy C. Cytryna może także pochwalić się bogatą zawartością wapnia, potasu, magnezu, żelaza czy witaminy B1.
Pomarańcze - właściwości
Owoce te, bogate są w witaminy:
Obniżają poziom cukru we krwi oraz mają niski indeks glikemiczny. Ze względu na swoje właściwości, przyspieszają przemianę materii, zawierają naturalne detoksykanty oraz naturalne spalacze tłuszczu. Zjadając nie z pewnością nie będziemy zmagać się z uczuciem głodu, ponieważ owoce grejpfruta są niesamowicie sycące. Dodatkowo, ekstrakt z grejpfruta dodawany jest bardzo często do kosmetyków. Posiada on silne właściwości odżywcze, nawilżające oraz oczyszczające, co pozwala na utrzymanie naszego ciała w doskonałej kondycji.
Jeżeli do tej pory wrogo spoglądałaś w kierunku cytrusów, zastanów się czy nie zmienić do nich podejścia. Pomogą Ci one zapobiec wielu problemom zdrowotnym, zniwelują te, które już zaistniały, korzystnie wpłyną na Twój metabolizm, proces trawienia i spadek wagi. Poza tym obniżą szkodliwy cholesterol, ukoją nerwy, jak i pozytywnie wpłyną na kondycję Twojego serca.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com
- z grupy A, które wspomagają wzrok,
- witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz mózg i kondycję psychiczną,
- witaminę C
- witaminę P
- witaminę E, która pomaga oczyścić nasz organizm ze zbędnych toksyn i doskonale działa na serce
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Skórka z cytryny: Aromatyczny sekret zdrowej kuchni
Skórka z cytryny to niezwykle aromatyczny i smakowy składnik, który może dodać wyjątkowego smaku i zapachu do wielu potraw. Nie tylko jest używana w kuchni, ale ma także wiele korzyści zdrowotnych. Dowiedz się więcej o skórce z cytryny i jak ją wykorzystać w swojej kuchni.
Cytrusy w ciąży? Tak, ale...
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy mogą jeść cytrusy, takie jak pomarańcze i mandarynki. Owoce te są bogate w witaminę C i mają wiele korzyści zdrowotnych. Jednak, istnieje kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę przed sięgnięciem po te soczyste owoce.
Jak wykorzystać cytrynę do czyszczenia: proste porady domowe
Cytryna to nie tylko smaczny owoc, ale również skuteczne narzędzie do utrzymania naszego domu w czystości. Jeśli chcecie poznać kilka trików, które sprawią, że Wasze czyszczenie będzie jeszcze bardziej efektywne, to zapraszamy do lektury!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl