Proste przepisy na szybkie i przepyszne ciasta

Kuchnia Piątek, 20 maja 2016
Oceń:
4 / 7 głosów
Proste przepisy na szybkie i przepyszne ciasta

Wiele z nas, nawet jeśli dobrze gotuje, nie znosi pieczenia ciast. Czasem po prostu nam nie wychodzą, a innym razem przygotowywanie ich nie sprawia nam radości. Mamy dla Was świetną propozycję! Postawcie na wykonanie przepysznego ciasta, które zajmie Wam... nie więcej niż kwadrans!

Czekoladowa przyjemność

Składniki:

szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 jaja kurze

200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )

1/2 kg cukru

1/2 szklanki sypkiego kakao

łyżka stołowa sody

cukier wanilinowy

Składniki:

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.

Marchewkowa rozkosz

Składniki:

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

300 ml oleju rzepakowego

1/2 kg marchwi

5 jajek

łyżka proszku do pieczenia

łyżka sody

cynamon do smaku

kilka łyżek suszonej żurawiny

kilka łyżek migdałów

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Przepyszne ciasto jogurtowe

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru

łyżka stołowa proszku do pieczenia

3 jaja kurze

pół szklanki oleju rzepakowego

szczypta soli

skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy proszek do pieczenia, sól, mąkę i cukier. Przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jaja kurze oraz dodajemy skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dodajemy olej i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do blachy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.