Kasza z kurczakiem i warzywami
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
200 g ulubionej kaszy
czerwona papryka
2 marchewki
100 g pieczarek
duża cebula
łyżka masła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Warzywa i kurczaka kroimy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Następnie wsypujemy do całości ugotowaną kaszę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Danie wyjątkowo proste, a przepyszne! Można podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Pierś z kurczaka w kapuście
Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka
4 duże plastry szynki gotowanej
4 duże liście kapusty włoskiej
150 g sera feta
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka vegety
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
½ l rosołu drobiowego
Składniki na sos:
3-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Piersi przekrajamy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować.
Pierś z kurczaka z mozzarellą i boczkiem
Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka
4 długie plastry wędzonego boczku
15 dag mozzarelli
łyżka masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piersi kroimy na cienkie sznycle. Każdy taki sznycel traktujemy solą i pieprzem do smaku, po czym owijamy plastrem boczku i spinamy za pomocą zwykłej wykałaczki. Sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej powinno być wysmarowane masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Pod koniec zapiekania, na każdy sznycel kładziemy plaster mozzarelli i pieczemy 1-2 minuty, do momenty aż ser się rozpuści. Podajemy z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.