Jak pysznie przyrządzić i wykorzystać filet z kurczaka?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak pysznie przyrządzić i wykorzystać filet z kurczaka?

Jeśli uwielbiasz mięso z piersi kurczaka, lubisz ją przyrządzać i szukasz nowych inspiracji na pyszne dania, koniecznie zapoznaj się z poniższymi przepisami!

Kasza z kurczakiem i warzywami

Składniki:

podwójny filet z kurczaka

200 g ulubionej kaszy

czerwona papryka

2 marchewki

100 g pieczarek

duża cebula

łyżka masła

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Warzywa i kurczaka kroimy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Następnie wsypujemy do całości ugotowaną kaszę, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Danie wyjątkowo proste, a przepyszne! Można podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.

Pierś z kurczaka w kapuście

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka

4 duże plastry szynki gotowanej

4 duże liście kapusty włoskiej

150 g sera feta

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka vegety

sól, pieprz do smaku

2 łyżki masła

½ l rosołu drobiowego

Składniki na sos:

3-4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki

1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Piersi przekrajamy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować.

Pierś z kurczaka z mozzarellą i boczkiem

Składniki:

0,5 kg piersi kurczaka

4 długie plastry wędzonego boczku

15 dag mozzarelli

łyżka masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piersi kroimy na cienkie sznycle. Każdy taki sznycel traktujemy solą i pieprzem do smaku, po czym owijamy plastrem boczku i spinamy za pomocą zwykłej wykałaczki. Sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej powinno być wysmarowane masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Pod koniec zapiekania, na każdy sznycel kładziemy plaster mozzarelli i pieczemy 1-2 minuty, do momenty aż ser się rozpuści. Podajemy z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie