3 przepisy na zupy inne niż wszystkie!
Udostępnij Google News
Kuchnia

3 przepisy na zupy inne niż wszystkie!

Polacy kochają zupy! Jeżeli chcesz zachwycić swoich najbliższych nieznanym im dotąd smakiem zupy, koniecznie przejrzyj poniższe przepisy. Ugotuj przepyszny posiłek, który na długo pozostanie w Twoim domowym menu!

Zupa meksykańska

Przygotowanie:

1/2 kg mielonej wołowiny

2 puszki czerwonej fasoli

4 duże cebule

puszka pomidorów w zalewie (500 g)

1/2 butelki ketchupu pikantnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oliwy

1 kostka rosołu wołowego

1 płaska łyżeczka chilli

pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy.

Zupa marchewkowa

Składniki:

1 kg marchewki

4 szklanki warzywnego bulionu

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki masła

1/2 szklanki śmietanki 18%

1/2 łyżeczki mielonego kminu

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

do podania:

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

10 dag sera feta

garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.

Zupa brokułowa

Składniki:

1 brokuł z łodygą

2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

1 duża posiekana cebula

1 czerwona papryka pokrojona w kostke

1 duży posiekany ząbek czosnku

2 łyżki masła

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyzeczka soli

mielony pieprz

2 łyżki mąki

3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka

15 dag startego ostrego sera cheddar

3 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Oddzielamy różyczki brokułowe od łodygi i dzielimy je na mniejsze. Łodygę obieramy i siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, łodygę brokuła, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł będzie miękki.

SMACZNEGO!

Źródło zdjęć: www.pinterest.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie