3 przepisy na zupy inne niż wszystkie!
Polacy kochają zupy! Jeżeli chcesz zachwycić swoich najbliższych nieznanym im dotąd smakiem zupy, koniecznie przejrzyj poniższe przepisy. Ugotuj przepyszny posiłek, który na długo pozostanie w Twoim domowym menu!
Reklama
Zupa meksykańska
Przygotowanie:
1/2 kg mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
4 duże cebule
puszka pomidorów w zalewie (500 g)
1/2 butelki ketchupu pikantnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
1 kostka rosołu wołowego
1 płaska łyżeczka chilli
pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy.
Zupa marchewkowa
Składniki:
1 kg marchewki
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.
Zupa brokułowa
Składniki:
1 brokuł z łodygą
2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
1 duży posiekany ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyzeczka soli
mielony pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Oddzielamy różyczki brokułowe od łodygi i dzielimy je na mniejsze. Łodygę obieramy i siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, łodygę brokuła, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł będzie miękki.
SMACZNEGO!
Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl