3 przepisy na zupy inne niż wszystkie!

3 przepisy na zupy inne niż wszystkie!

Polacy kochają zupy! Jeżeli chcesz zachwycić swoich najbliższych nieznanym im dotąd smakiem zupy, koniecznie przejrzyj poniższe przepisy. Ugotuj przepyszny posiłek, który na długo pozostanie w Twoim domowym menu!
Reklama
Zupa meksykańska Przygotowanie: 1/2 kg mielonej wołowiny 2 puszki czerwonej fasoli 4 duże cebule puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1/2 butelki ketchupu pikantnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 1 kostka rosołu wołowego 1 płaska łyżeczka chilli pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy. Zupa marchewkowa Składniki: 1 kg marchewki 4 szklanki warzywnego bulionu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 18% 1/2 łyżeczki mielonego kminu świeżo zmielony czarny pieprz sól do podania: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 10 dag sera feta garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki.
Reklama
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki. Zupa brokułowa Składniki: 1 brokuł z łodygą 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża posiekana cebula 1 czerwona papryka pokrojona w kostke 1 duży posiekany ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyzeczka soli mielony pieprz 2 łyżki mąki 3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka 15 dag startego ostrego sera cheddar 3 szklanki rosołu Przygotowanie: Oddzielamy różyczki brokułowe od łodygi i dzielimy je na mniejsze. Łodygę obieramy i siekamy.
Reklama
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, łodygę brokuła, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł będzie miękki. SMACZNEGO! Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama