Pieprz – co powinnaś o nim wiedzieć
Udostępnij Google News
Kuchnia

Pieprz – co powinnaś o nim wiedzieć

Pieprz to jedna z najpopularniejszych kuchennych przypraw. Korzystamy z niego codziennie doprawiając wszelkie potrawy. Dodawany jest do zup, mięs, przystawek a nawet deserów.  Warto się jednak zastanowić ile wiemy o tej przyprawie, poza tym, że ma ostry smak.

Pieprz – kolory

Pieprz powstaje z owoców rośliny rosnącej w Indiach. W zależności od tego w jakiej fazie dojrzewania zostanie on zerwany oraz jak przygotowany do użycia powstaje kilka różnych jego rodzajów różniących się kolorami.

Pieprz czarny – jest najpopularniejszym rodzajem pieprzu, który używamy w naszych kuchniach. Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców, które są suszone i fermentowane. Ma najostrzejszy smak.

Pieprz biały – powstaje z owoców dojrzałych. Ma znacznie łagodniejszy smak niż czarny odpowiednik.

Pieprz zielony – powstaje z niedojrzałych, zielonych owoców, które są marynowane w occie lub konserwowane solanką. Charakteryzuje go nieco łagodniejszy smak niż pieprzu czarnego.

Pieprz – formy w jakiej występuje

W sklepach mamy do wybory dwa rodzaje pieprzu: w ziarenkach lub mielony. Pieprz mielony jest wygodniejszy w użyciu, niemniej jednak jego wadą jest szybkie wietrzenie. Zazwyczaj trzeba go użyć więcej, aniżeli świeżo mielonego pieprzu. Należy też pamiętać o przechowywaniu go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dla osób ceniących sobie ostry smak znacznie lepszym wyjściem jest zakup pieprzu w ziarenkach. Przed wykorzystaniem go do przyprawienia potraw, można zmielić go w specjalnym młynku, utrzeć w moździerzu lub wykorzystać specjalne młynki do przypraw połączone z pieprzniczką.

Pieprz – tylko z nazwy

Poza naturalnym pieprzem w sklepach dostępnych jest również kilka przypraw, które kryją się pod tą nazwą. Warto wiedzieć co tak naprawdę kupujemy wybierając np. pieprz cayenne.

Pieprz cayenne – przyprawa powstaje ze zmielonej, bardzo ostrej papryczki cayenne. Przyprawa ta poza nadaniem ostrego smaku potrawie przyspiesza też przemianę materii.

Pieprz syczuański – przyprawa powstaje z owoców żółtodrzewu pieprzowego. Ma ostry smak z delikatną cytrynową nutą. Doskonale nadaje się do przyprawiania kurczaka oraz kaczki.

Pieprz goździkowy – to inna nazwa ziela angielskiego. Przyprawa ta najczęściej występuje w postaci ziaren, które są nieco większe aniżeli ziarna pieprzy czarnego. Ziarenka dodawane są przede wszystkim do różnego typu przetworów i marynat. W połączeniu z liściem laurowym dodawany jest do potraw  m.in. z kapusty.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie