Kokosy – najmodniejsze orzechy tego roku
Udostępnij Google News
Kuchnia

Kokosy – najmodniejsze orzechy tego roku

W ostatnim czasie serca polek podbił orzech kokosowy. W Afryce i na Hawajach jego cudowne właściwości były znane już od setek lat. W Europie i Ameryce dopiero w ostatnich latach zaczęto doceniać zalety tego owocu.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy robi furorę w wielu dziedzinach życia. Przede wszystkim świetnie sprawdza się w kuchni. Dzięki temu, że można go podgrzewać do wysokich temperatur i nie przypala się jest coraz chętniej wykorzystywany do smażenia, pieczenia a także smarowania pieczywa. W zależności od tego jaki olej się wybierze może on mieć przyjemny kokosowy aromat lub być zupełnie bezzapachowy.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy jest również bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki swojej konsystencji przypominającej krem świetnie sprawdza się podczas codziennych czynności pielęgnacyjnych. Nierafinowany olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne i nie uczula. Chętnie wykorzystywany jest do nawilżania skóry. Doskonale sprawdza się też przy pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, gdzie można nim zastąpić tradycyjne oliwki. Można go również wykorzystać jako balsam do ciała, a dodając do oleju grubą sól morską zyskujemy doskonałej jakości peeling.

Mleczko kokosowe

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawia się również mleczko kokosowe. Ten mlecznobiały płyn możne być napojem lub składnikiem napojów zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych. Mleczko można dodać do różnego rodzaju koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Ponadto jest ono często wykorzystywane do gotowania potraw azjatyckich. Można je znaleźć w zupach oraz wielu innych potrawach, którym nadaje delikatnie słodki smak i przyjemny aromat.

Wiórki kokosowe

W Polsce wykorzystuje się je od wielu lat przede wszystkim do wypieku i dekoracji ciast i ciastek oraz wyrobu słodyczy. Chętnie sięgamy po kokosanki czy kokosowe batony. Poza słodkościami z kokosem, coraz częściej wiórki dodawane są także do egzotycznych potraw.

Orzechy kokosowe to jeszcze dla większości z nas bardzo egzotyczny produkt. Jednak Polacy coraz chętniej sięgają po to, co nowe. Chętnie próbujemy nowych smaków i czerpiemy pełnymi garściami z kuchni dla nas bardzo egzotycznych. Bardzo spodobał nam się olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz smak wiórek. Jeśli do tej pory po nie nie sięgałaś to spróbuj. Na pewno warto.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie