Kokosy – najmodniejsze orzechy tego roku
W ostatnim czasie serca polek podbił orzech kokosowy. W Afryce i na Hawajach jego cudowne właściwości były znane już od setek lat. W Europie i Ameryce dopiero w ostatnich latach zaczęto doceniać zalety tego owocu.
Reklama
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy robi furorę w wielu dziedzinach życia. Przede wszystkim świetnie sprawdza się w kuchni. Dzięki temu, że można go podgrzewać do wysokich temperatur i nie przypala się jest coraz chętniej wykorzystywany do smażenia, pieczenia a także smarowania pieczywa. W zależności od tego jaki olej się wybierze może on mieć przyjemny kokosowy aromat lub być zupełnie bezzapachowy.
Olej kokosowy w kosmetyce
Olej kokosowy jest również bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki swojej konsystencji przypominającej krem świetnie sprawdza się podczas codziennych czynności pielęgnacyjnych. Nierafinowany olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne i nie uczula. Chętnie wykorzystywany jest do nawilżania skóry.
Doskonale sprawdza się też przy pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, gdzie można nim zastąpić tradycyjne oliwki. Można go również wykorzystać jako balsam do ciała, a dodając do oleju grubą sól morską zyskujemy doskonałej jakości peeling.
Mleczko kokosowe
Coraz częściej w naszych kuchniach pojawia się również mleczko kokosowe. Ten mlecznobiały płyn możne być napojem lub składnikiem napojów zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych. Mleczko można dodać do różnego rodzaju koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Ponadto jest ono często wykorzystywane do gotowania potraw azjatyckich. Można je znaleźć w zupach oraz wielu innych potrawach, którym nadaje delikatnie słodki smak i przyjemny aromat.
Wiórki kokosowe
W Polsce wykorzystuje się je od wielu lat przede wszystkim do wypieku i dekoracji ciast i ciastek oraz wyrobu słodyczy. Chętnie sięgamy po kokosanki czy kokosowe batony. Poza słodkościami z kokosem, coraz częściej wiórki dodawane są także do egzotycznych potraw.
Orzechy kokosowe to jeszcze dla większości z nas bardzo egzotyczny produkt. Jednak Polacy coraz chętniej sięgają po to, co nowe. Chętnie próbujemy nowych smaków i czerpiemy pełnymi garściami z kuchni dla nas bardzo egzotycznych. Bardzo spodobał nam się olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz smak wiórek. Jeśli do tej pory po nie nie sięgałaś to spróbuj. Na pewno warto.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tego nie jedz w ciąży. Lista produktów zakazanych
Dieta w ciąży nie może niestety składać się tak dosłownie ze wszystkiego. Z pewnych produktów będziesz musiała na niej zrezygnować. Jeżeli wciąż byś je spożywała, mogłabyś zaszkodzić swojemu dziecku, a do tego na pewno nie zamierzasz dopuścić.
Twoja pociecha znów nie chce jeść? Oto sposób!
Niektóre dzieci nie przepadają za jedzeniem i gdyby tylko mogły, to w ogóle niczego by nie jadły albo co najwyżej zaspokajałyby ten mały głód samymi mało wartościowymi przekąskami, czyli batonikami, ciastkami, paluszkami i chipsami.
„Moje dziecko jest niejadkiem. Co robić?”
Nie wszystkie dzieci chwalą się dużym apetytem. Niektóre mają właśnie spore problemy z jedzeniem i gdy tylko mogą to zrobić, dosłownie uciekają od stołu albo w ogóle nie chcą przy nim zasiadać, a gdy zostaną do tego zmuszone, odmawiają wszelkiej próby wzięcia chociażby jednej łyżeczki ryżowej papki, nawet jeśli ta właśnie łyżka miałaby zwiastować zdrowie dla mamy albo szczęście dla tatusia. Jak więc przekonać opornego malca do spożycia posiłku?
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl