Przepis na bezglutenowe ciasto truskawkowo - czekoladowe
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na bezglutenowe ciasto truskawkowo - czekoladowe

Jesteś ogromną smakoszką słodkości, ale jedzenie ich nie zawsze jest dla Ciebie możliwe, ponieważ nie tolerujesz glutenu? A może po prostu się go wystrzegasz? Tak czy inaczej, mamy dla Ciebie świetny przepis na wyjątkowo pyszne ciasto truskawkowo - czekoladowe, w którym nie znajdziesz glutenu. Sezon na truskawki w pełni, więc naprawdę warto je wykorzystać. Zwłaszcza, że mają wiele korzystnych dla naszego organizmu właściwości!

Ciasto truskawkowo - czekoladowe

Składniki:

ciasto:

100 g mąki ziemniaczanej

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 jajka

1/2 szklanki cukru

krem:

250 g mascarpone

100 ml śmietanki kremówki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

6 łyżek kakao

łyżeczka ekstraktu waniliowego

dżem truskawkowy:

300 g truskawek

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Aby przygotować dżem, myjemy truskawki i szypułkujemy. Następnie wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. W oddzielnej misce ubijamy białka na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować.

Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem truskawkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami.

SMACZNEGO!

Źródło zdjęć: www.pinterest.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie