10 zalet jedzenia owoców i warzyw

Zdrowie Poniedziałek, 25 listopada 2013
Oceń:
4 / 25 głosów
10 zalet jedzenia owoców i warzyw

Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem.

Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce.

Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa?

1. Zapobiegają powstawaniu anemii

2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki

3. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca

4. Poprawiają odporność organizmu

5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu

6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci)

7. Regulują pracę mózgu

8. Działają dobroczynnie na zmysł wzroku

9. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji

10. Działają przeciwalergicznie

Jakie warzywa i owoce spełniają powyższe role?

Jagody posiadają mnóstwo żelaza i miedzi, które zapobiegają powstawaniu anemii. Podobnie działa papryka, brukselka czy brokuły. Jagody są również świetnym, naturalnym lekiem przeciwwirusowym. Podnoszą one również poziom tzw. „dobrego” cholesterolu.

Dzięki papryce szybciej goją się rany, tak samo wpływa na nas jedzenie brukselki, brokuł czy rzeżuchy – mają one dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu.

Wapń działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, największą jego zawartość znajdziemy w rzepie i soi. Jedzenie tych warzyw działa również zbawiennie na prawidłową budowę kości i zębów.

Prawidłowy rozwój zawdzięczamy między innymi witaminie K, którą w dużych ilościach znaleźć można w sałacie, selerze i kapuście.

Beta-karoten zawarty w czerwonych i pomarańczowych warzywach przekształca się w witaminę A zapobiegającą kurzej ślepocie.Zaliczyć możemy do nich marchew, dynię i kukurydzę. Ponadto chronią one siatkówkę przed wolnymi rodnikami. Warto sporządzać z tych warzyw jak najwięcej surówek i sałatek, które z pewnością urozmaicą każdy obiad.

Tagi: