Przepisy na fit śniadania, które dadzą Ci energię na cały dzień

Przepisy na fit śniadania, które dadzą Ci energię na cały dzień

Są osoby, które nie jadają śniadań. Jednak nie każdy wie, że jest to naprawdę spory błąd. Śniadanie powinno być dla nas najbardziej istotnym posiłkiem w ciągu dnia. Dbasz o linię lub nie masz czasu na drugie śniadanie czy lunch? W takim razie postaw na zdrowe, ale też energetyczne śniadanie.
Reklama
Frittata ze szpinakiem i czosnkiem Składniki: - 2 jaja kurze - 2 garści szpinaku - ząbek czosnku - 2 łyżki masła - ulbione przyprawy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie krążki oraz szpinak. Po 5 minutach zalewamy całość zmiksowanymi jajkami i wstawiamy całość do piekarnika na kilka minut, aż jajka się zetną. Doprawiamy do smaku. Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym Składniki: - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 jabłka ze skórką - 1/2 gruszki ze skórką - sok z 1/4 cytryny - skórka starta z 1/2 cytryny - 100 ml kefiru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.
Reklama
Pasta pomidorowa Składniki: - 4 pomidory - cebulka - oliwa - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 3 suszone pomidory - suszona bazylia do smaku - pieprz, sól Przygotowanie: Szklimy cebulkę na oliwie na zalewie z suszonych pomidorów. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Kroimy i dodajemy również suszone pomidory. Po 5 minutach dodajemy koncentrat i doprawiamy bazylią, pieprzem oraz solą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z ciemnym pieczywem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem. Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika Składniki: - 5 łyżek oleju lnianego - łyżka siemienia lnianego - łyżka miękkiego masła - 100g łuskanego słonecznika - sól himalajska Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na gładką masę. Podajemy z ciemnym, razowym chlebem i ze świeżymi warzywami. Lekko palący omlet Składniki: - torebka brązowego ryżu - 1/2 szklanki odtłuszczonego sera mozzarella - 2 jaja kurze - 2 pomidory - łyżka masła roślinnego - posiekany szczypior - łyżka bułki tartej (najlepiej razowej) - przyprawy do smaku Przygotowanie: Ryż należy ugotować, ostudzić i odcedzić. Następnie należy wymieszać go z ubitymi jajkami, serem, tartą bułką, szczypiorkiem i przyprawami. Na patelni trzeba rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, a na jej jednej połowie ułożyć pokrojone w plastry pomidory. Patelnię należy przykryć i całość smażyć na małym ogniu. Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama