Przepisy na fit śniadania, które dadzą Ci energię na cały dzień
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na fit śniadania, które dadzą Ci energię na cały dzień

Są osoby, które nie jadają śniadań. Jednak nie każdy wie, że jest to naprawdę spory błąd. Śniadanie powinno być dla nas najbardziej istotnym posiłkiem w ciągu dnia. Dbasz o linię lub nie masz czasu na drugie śniadanie czy lunch? W takim razie postaw na zdrowe, ale też energetyczne śniadanie.

Frittata ze szpinakiem i czosnkiem

Składniki:

- 2 jaja kurze

- 2 garści szpinaku

- ząbek czosnku

- 2 łyżki masła

- ulbione przyprawy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie krążki oraz szpinak. Po 5 minutach zalewamy całość zmiksowanymi jajkami i wstawiamy całość do piekarnika na kilka minut, aż jajka się zetną. Doprawiamy do smaku.

Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym

Składniki:

- 2 łodygi selera naciowego

- 1/2 jabłka ze skórką

- 1/2 gruszki ze skórką

- sok z 1/4 cytryny

- skórka starta z 1/2 cytryny

- 100 ml kefiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.

Pasta pomidorowa

Składniki:

- 4 pomidory

- cebulka

- oliwa

- łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 3 suszone pomidory

- suszona bazylia do smaku

- pieprz, sól

Przygotowanie:

Szklimy cebulkę na oliwie na zalewie z suszonych pomidorów. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Kroimy i dodajemy również suszone pomidory. Po 5 minutach dodajemy koncentrat i doprawiamy bazylią, pieprzem oraz solą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z ciemnym pieczywem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem.

Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika

Składniki:

- 5 łyżek oleju lnianego

- łyżka siemienia lnianego

- łyżka miękkiego masła

- 100g łuskanego słonecznika

- sól himalajska

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na gładką masę. Podajemy z ciemnym, razowym chlebem i ze świeżymi warzywami.

Lekko palący omlet

Składniki:

- torebka brązowego ryżu

- 1/2 szklanki odtłuszczonego sera mozzarella

- 2 jaja kurze

- 2 pomidory

- łyżka masła roślinnego

- posiekany szczypior

- łyżka bułki tartej (najlepiej razowej)

- przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Ryż należy ugotować, ostudzić i odcedzić. Następnie należy wymieszać go z ubitymi jajkami, serem, tartą bułką, szczypiorkiem i przyprawami. Na patelni trzeba rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, a na jej jednej połowie ułożyć pokrojone w plastry pomidory. Patelnię należy przykryć i całość smażyć na małym ogniu.

Źródło zdjęć: www.pinterest.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie