Przepyszna szarlotka z mąki razowej
Składniki:
2 - 3 duże jabłka
100 ml mleka ( najlepiej bez laktozy )
2 jaja kurze
30 ml oliwy z oliwek
3 łyżki cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )
220 g mąki razowej
garść żurawiny
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwę, cukier, mąkę razową, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach.
Czekoladowe ciasteczka razowe
Składniki:
jajo kurze
szklanka cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )
80 g prawdziwego masła
pół szklanki mąki razowej
proszek do pieczenia
cukier wanilinowy
200 g rozpuszczonej ciemnej czekolady
garść rodzynek
Przygotowanie:
Do miseczki należy wsypać cukier i wbić do niego jajko. Mieszamy ze sobą te dwa składniki oraz dokładamy masło w postaci ciekłej. Następnie do miski wsypujemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę razową oraz rozpuszczoną czekoladę. Po wymieszaniu składników, dodajemy garść rodzynek i ponownie lekko mieszamy, żeby je równomiernie rozprowadzić. Z tak przygotowanej masy formujemy małe ciasteczka i przekładamy je do wyłożonej papierem blaszki. Ciasteczka umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy przez około kwadrans. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com