Co przygotować ze świeżych pomidorów?

Co przygotować ze świeżych pomidorów?

Zaczął się sezon na świeże warzywa i owoce. Jest to czas, kiedy smakują one najbardziej znakomicie. Z tego względu warto wykorzystywać je na co dzień w kuchni. Tym razem na przysłowiowy ruszt, kładziemy pomidory. Co z nich przygotować? Mamy dla Was kilka propozycji!
Reklama
Kremowa zupa z pomidorów Składniki: 4 świeże pomidory dwa ząbki czosnku czerwona cebula świeża bazylia świeże oregano łyżka stołowa lekkiej śmietany lub jogurtu naturalnego pieprz, sól Przygotowanie: Najpierw obieramy cebulkę i kroimy ją w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i również kroimy w kostkę. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy do niej pokrojone pomidory, posiekane listki bazylii i oregano, wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dolewając około pół litra wody. Pozostawiamy na wolnym ogniu na pół godziny od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i blendujemy całość. Pomidory z mięsną wkładką Składniki: 10 pomidorów 1/2 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego cebula przyprawy: mielona papryka, sól, pieprz i inne Przygotowanie: Na początku zajmujemy się pomidorami.
Reklama
Należy je umyć, położyć tak zwaną gałązką do dołu i odciąć górę, tak żeby utworzyła nam się czapeczka. Następnym krokiem jest wydrążenie każdego z nich. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz mięso. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i przyprawy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone pomidory i nakrywamy je "czapeczkami". Pomidory z wkładką przekładamy do blaski lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez kwadrans. Jeśli ktoś lubi, przed pieczeniem pod "czapeczką" można jeszcze umieścić kawałek mozzarelli.
Reklama
Konfitura z malin, pomidorów i mięty Składniki: 1 kg pomidorów 1/2 kg malin 25 g żelatyny 1/2 kg cukru (warto wybrać zdrowszą wersję cukru, np. cukier brązowy) sok ze świeżo wyciśniętej cytryny 2 garście świeżej mięty Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka razem z malinami. Całość podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy. Po chwili wsypujemy żelatynę oraz cukier i ponownie mieszamy. Kiedy nasza konfitura się zagotuje, dodajemy do niej drobno posiekane listki świeżej mięty. Konfiturę po wystygnięciu należy przechowywać w lodówce lub zawekować w słoikach. Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama