Kremowa zupa z pomidorów
Składniki:
4 świeże pomidory
dwa ząbki czosnku
czerwona cebula
świeża bazylia
świeże oregano
łyżka stołowa lekkiej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Przygotowanie:
Najpierw obieramy cebulkę i kroimy ją w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i również kroimy w kostkę. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy do niej pokrojone pomidory, posiekane listki bazylii i oregano, wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dolewając około pół litra wody. Pozostawiamy na wolnym ogniu na pół godziny od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i blendujemy całość.
Pomidory z mięsną wkładką
Składniki:
10 pomidorów
1/2 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
cebula
przyprawy: mielona papryka, sól, pieprz i inne
Przygotowanie:
Na początku zajmujemy się pomidorami. Należy je umyć, położyć tak zwaną gałązką do dołu i odciąć górę, tak żeby utworzyła nam się czapeczka. Następnym krokiem jest wydrążenie każdego z nich. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz mięso. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i przyprawy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone pomidory i nakrywamy je "czapeczkami". Pomidory z wkładką przekładamy do blaski lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez kwadrans. Jeśli ktoś lubi, przed pieczeniem pod "czapeczką" można jeszcze umieścić kawałek mozzarelli.
Konfitura z malin, pomidorów i mięty
Składniki:
1 kg pomidorów
1/2 kg malin
25 g żelatyny
1/2 kg cukru (warto wybrać zdrowszą wersję cukru, np. cukier brązowy)
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
2 garście świeżej mięty
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka razem z malinami. Całość podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy. Po chwili wsypujemy żelatynę oraz cukier i ponownie mieszamy. Kiedy nasza konfitura się zagotuje, dodajemy do niej drobno posiekane listki świeżej mięty. Konfiturę po wystygnięciu należy przechowywać w lodówce lub zawekować w słoikach.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com