Czym zastąpić chemiczne antybiotyki przy przeziębieniu?
Nie każda z nas dobrze znosi przyjmowanie przepisanych przez lekarza antybiotyków. Często jest też tak, że w naszym stadium przeziębienia, wcale ich nie potrzebujemy. Skutkami nieprzemyślanego przyjmowania antybiotyków są między innymi problemy jelitowo – żołądkowe, uczulenia, infekcje grzybicze, uodpornienie organizmu na antybiotyk, a nawet uszkodzenie narządów wewnętrznych. Zobacz, czym możesz je zastąpić, za pomocą tego, co naturalne i powszechnie dostępne!
Reklama
Imbir
Jego stosowanie w kuchni azjatyckiej oszacowano na 5 tysięcy lat. Można dodawać go do napojów, mięs, deserów. Jego katalog właściwości leczniczych jest bardzo okazały. Pomaga przy problemach żołądkowych, lokomocyjnych, zapalnych, a także łagodzi ból i gorączkę. Jeśli masz problemy z trawieniem i przemianą materii, imbir doskonale załagodzi także ten problem.
Miód
Posiada wiele właściwości leczniczych, takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Doskonale radzi sobie z infekcjami, jak i jest najlepszym sposobem na wyleczenie i pozbycie się bólu gardła. Zawdzięcza to swojemu składowi chemicznemu. Warto zapamiętać, że wartość miodu, jako antybiotyku wzrasta o ponad 200 razy po rozcieńczeniu z wodą!
Szałwia
Ma silne działanie bakteriobójcze, pomaga przy problemach oddechowych, w leczeniu kłopotliwego żołądka, jamy ustnej, redukuje gorączkę, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu. Można wykorzystać ją za pomocą okładów, jak i dodawać do jedzenia.
Oprócz właściwości leczniczych, nada Twoich daniom niesamowitego smaku i aromatu.
Czosnek
Jest najpopularniejszym naturalnym antybiotykiem i zdecydowanym liderem w swojej dziedzinie. Ma wiele właściwości leczniczych, takich jak hamowanie rozwoju bakterii, obniżenie ciśnienia krwi, zwalczanie infekcji, wspomaganie trawienia. Wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie, żeby skutecznie zwiększyć swoją odporność i poprawić kondycję zdrowia. Najbardziej zdrowy jest czosnek w postaci surowej, jednak można go spożywać w każdej innej postaci.
Kapusta
W polskiej kuchni bardzo dobrze znana i chętnie wykorzystywana. Nie każdy jednak wie, że jest doskonałym źródłem witaminy C - dostarcza nawet 75% jej dziennego zapotrzebowania. Ma właściwości detoksykacyjne, ale przede wszystkim wspomaga system immunologiczny. Ponadto pomaga w leczeniu wrzodów, jak i za pomocą okładów redukuje obrzmienie i stan zapalny piersi.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zapalenie krtani – 5 sprawdzonych sposobów
Zapalenie krtani to infekcja górnych dróg oddechowych, która może rozwinąć się o każdej porze roku. Choć dotyka ludzi w każdym wieku, to zapalenie krtani u dzieci występuje częściej niż u dorosłych. Jest ostrą chorobą zapalną, jednak zwykle ma łagodny przebieg (1). Zapalenie krtani – jak leczyć? Czy wystarczy zastosować jedynie domowe sposoby? Kiedy konieczna jest wizyta u lekarza? Odpowiadamy!
Czy inhalacje pomagają na chore zatoki?
Jesienią oraz zimą bardzo często narzekamy na zapchane zatoki. Pojawiają się wówczas bardzo poważne problemy z górnymi drogami oddechowymi. Czasami zwykła grypa, której nie doleczyliśmy, może spowodować u nas chorobę zatok. Na zapalenie zatok ma także wpływ klimatyzacja, z która niejednokrotnie przeszkadzamy. Niby klimatyzacja przynosi nam ulgę, ale może przez nią doigrać się rzeczywiście poważnych schorzeń.
Olejki na przeziębienie – po jakie zapachy sięgnąć, aby pozbyć się wiosennego kataru?
Po olejki eteryczne sięgamy najczęściej w dwóch przypadkach: kiedy jesteśmy chorzy oraz gdy chcemy się zrelaksować, wyciszyć, uspokoić. Ponieważ wiosna dodaje nam energii i nastraja pozytywnie, ale często zaskakuje sezonowymi infekcjami, dzisiaj skupimy się na olejkach, które pomagają zdusić przeziębienie w zarodku.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl