Co przygotować ze świeżych truskawek?

Co przygotować ze świeżych truskawek?

Sezon na truskawki trwa w najlepsze! Owoce te mają wiele pozytywnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Zobacz, co możesz z nich przygotować.
Sorbet truskawkowy Składniki: 100 dag truskawek szklanka cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy) świeżo wyciśnięty sok z cytryny 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Przygotowanie: Truskawki należy umyć, pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą już sok, należy jeszcze bardziej je rozdrobnić i dodać do nich sok z pomarańczy oraz cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy mrozić nasz sorbet. Sorbet powinien przebywać w zamrażalniku przynajmniej przez 3 godziny. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Makaron z truskawkami na gorące dni Składniki: 200 g makaronu 100 g jogurtu naturalnego cukier (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy) 500 g świeżych truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny oraz cukier i mieszamy ze sobą wszystkie trzy składniki. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie wykładamy makaron na talerz i polewamy naszym truskawkowym sosem. Można podawać z listkami mięty. Truskawkowe babeczki Składniki: 2 szklanki mąki 300 g truskawek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany (może być 12%) 1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy) 2 - 3 jajka kurze proszek do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej około dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy do nich cukier, wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie dodajemy truskawki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki z dwóch naczyń, do momentu utworzenia gładkiej masy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł