Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
300 ml oleju rzepakowego
1/2 kg marchwi
5 jajek
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
cynamon do smaku
kilka łyżek suszonej żurawiny
kilka łyżek migdałów
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jaja kurze
200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )
1/2 kg cukru
1/2 szklanki sypkiego kakao
łyżka stołowa sody
cukier wanilinowy
Składniki:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.
Ciasto jogurtowe
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
łyżka stołowa proszku do pieczenia
3 jaja kurze
pół szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy proszek do pieczenia, sól, mąkę i cukier. Przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jaja kurze oraz dodajemy skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dodajemy olej i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do blachy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com