Jak zrobić domowe rogaliki, muffinki oraz pączki?

Jak zrobić domowe rogaliki, muffinki oraz pączki?

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób samodzielnie jeden z najbardziej popularnych słodkich deserów. Poniżej znajdziesz przepisy na rogaliki francuskie, mini pączki oraz przepyszne muffiny!
Reklama
Francuskie rogaliki z jagodami Składniki: gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone jagody cukier puder jajo kurze kilka łyżek mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do jagód dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy jagody osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia. Mini pączki Składniki: 2 jaja kurze 400 g mąki pszennej 250 g sera ricotta kieliszek alkoholu 40% 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól do smaku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Reklama
Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy maleńkie kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem. Muffiny z malinami i białą czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 1/2 szklanki oleju jajo kurze łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody biała czekolada w tabliczce 250 g świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę.
Reklama
Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g malin. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama