Jaką zupę warto zrobić?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jaką zupę warto zrobić?

Polacy uwielbiają zupy! Latem mamy na nie ochotę ze zdwojoną siłą. Jaką zupę przygotować, żeby zadowolić każdego? Zerknij w poniższe przepisy!

Krem kalafiorowy

Składniki:

1 kalafior

2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

1 duża posiekana cebula

1 czerwona papryka pokrojona w kostke

1 duży posiekany ząbek czosnku

2 łyżki masła

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyzeczka soli

mielony pieprz

2 łyżki mąki

3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka

15 dag startego ostrego sera cheddar

3 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Oddzielamy różyczki kalafiora od łodygi i dzielimy je na mniejsze. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki kalafiora.Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki.

Zupa węgierska

Składniki:

50 dag wołowiny

30 dag wieprzowiny

olej

2 marchwie

2 cebulki

pół selera

pietruszka

liść laurowy

słodka papryka

4 ogórki kiszone

2 duże ząbki czosnku

pieprz, sól

2 papryczki piri

kilka dużych ziemniaków

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Kroimy mięso według upodobań i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Później smażymy cebulkę, seler, pietruszkę, marchewkę. Warzywa dokładamy do mięsa z wodą. Następnie doprawiamy słodką papryką, przecierem pomidorowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Wrzucamy liść laurowy i papryczkę piri. Za jakiś kwadrans, dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Gotujemy przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką. W razie konieczności, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Marchewkowa bomba witaminowa

Składniki:

1 kg marchewki

4 szklanki warzywnego bulionu

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki masła

1/2 szklanki śmietanki 18%

1/2 łyżeczki mielonego kminu

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

do podania:

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

10 dag sera feta

garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie