Jaką zupę warto zrobić?
Polacy uwielbiają zupy! Latem mamy na nie ochotę ze zdwojoną siłą. Jaką zupę przygotować, żeby zadowolić każdego? Zerknij w poniższe przepisy!
Reklama
Krem kalafiorowy
Składniki:
1 kalafior
2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
1 duży posiekany ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyzeczka soli
mielony pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Oddzielamy różyczki kalafiora od łodygi i dzielimy je na mniejsze. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki kalafiora.Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Zupa węgierska
Składniki:
50 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
olej
2 marchwie
2 cebulki
pół selera
pietruszka
liść laurowy
słodka papryka
4 ogórki kiszone
2 duże ząbki czosnku
pieprz, sól
2 papryczki piri
kilka dużych ziemniaków
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Kroimy mięso według upodobań i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.
Później smażymy cebulkę, seler, pietruszkę, marchewkę. Warzywa dokładamy do mięsa z wodą. Następnie doprawiamy słodką papryką, przecierem pomidorowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Wrzucamy liść laurowy i papryczkę piri. Za jakiś kwadrans, dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Gotujemy przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką. W razie konieczności, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.
Marchewkowa bomba witaminowa
Składniki:
1 kg marchewki
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl