Krem kalafiorowy
Składniki:
1 kalafior
2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
1 duży posiekany ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyzeczka soli
mielony pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Oddzielamy różyczki kalafiora od łodygi i dzielimy je na mniejsze. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki kalafiora.Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Zupa węgierska
Składniki:
50 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
olej
2 marchwie
2 cebulki
pół selera
pietruszka
liść laurowy
słodka papryka
4 ogórki kiszone
2 duże ząbki czosnku
pieprz, sól
2 papryczki piri
kilka dużych ziemniaków
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Kroimy mięso według upodobań i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Później smażymy cebulkę, seler, pietruszkę, marchewkę. Warzywa dokładamy do mięsa z wodą. Następnie doprawiamy słodką papryką, przecierem pomidorowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Wrzucamy liść laurowy i papryczkę piri. Za jakiś kwadrans, dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Gotujemy przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką. W razie konieczności, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.
Marchewkowa bomba witaminowa
Składniki:
1 kg marchewki
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com