Jajo w skorupce
Składniki:
jajka ugotowane na twardo w skorupkach
szczypiorek
pietruszka
łyżka masła
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
pieczarki
Przygotowanie:
Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Jajka z wędzonym łososiem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
85 g wędzonego łososia
3 łyżki kremowego twarożku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem.
Jaja pieczarkowe w szynce
Składniki:
30 dag startych pieczarek
4 łyżki posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
drobno posiekana zielona pietruszka
kilkanaście plasterków szynki
12 jajek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com