3 nowatorskie sposoby na przygotowanie jajek!

3 nowatorskie sposoby na przygotowanie jajek!

Jajka są produktem spożywczym, który znajduje się w praktycznie każdej lodówce. Często też goszczą na gościnnych stołach i są jednym z głównych składników naszych posiłków. Dowiedz się, jak w inny niż dotąd sposób możesz przygotować jajka!
Jajo w skorupce Składniki: jajka ugotowane na twardo w skorupkach szczypiorek pietruszka łyżka masła bułka tarta sól i pieprz do smaku pieczarki Przygotowanie: Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry. Jajka z wędzonym łososiem Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 85 g wędzonego łososia 3 łyżki kremowego twarożku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Jaja pieczarkowe w szynce Składniki: 30 dag startych pieczarek 4 łyżki posiekanej cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany drobno posiekana zielona pietruszka kilkanaście plasterków szynki 12 jajek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł