Jak zrobić prosty w przygotowaniu deser?

Kuchnia Piątek, 29 lipca 2016
Oceń:
4 / 59 głosów
Jak zrobić prosty w przygotowaniu deser?

Masz ochotę na coś słodkiego? A może chcesz zrobić komuś przyjemność, podając mu własnoręcznie wykonany deser? Poznaj proste w przygotowaniu przepisy, na pyszne słodkości!

Waniliowe muffinki z brzoskwinią i ananasem

Składniki:

2 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

2 cukry wanilinowe

szklanka jogurtu naturalnego

2 jaja kurze

łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki oleju

szklanka ananasa

szklanka brzoskwini

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy cukier wanilinowy, cukier, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie produkty sypkie. Następnie dodajemy jajka, olej oraz jogurt naturalny i łączymy składniki w taki sposób, aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Muffinki można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać lukrem.

Gofry

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

łyżka stołowa proszku do pieczenia

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

2 jaja kurze

Przygotowanie:

Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (na przykład z dżemem, bitą śmietaną, owocami) lub jeść na sucho.

Szyszki

Składniki:

200 g margaryny

500 g krówek

200 g ryżu preparowanego

łyżka stołowa kakao

Przygotowanie:

Rozpakowujemy margarynę i przekładamy ją do garnka. Czekamy, aż margaryna się rozpuści i przybierze formę cieczy. Z racji tego, że margaryna będzie bardzo gorąca, delikatnie dodajemy do niej krówki. Co jakiś czas delikatnie mieszamy całość i czekamy do całkowitego rozpuszczenia się krówek. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Po przygotowaniu masy, do garnka wsypujemy ryż preparowany i mieszamy za pomocą łyżki. Pozostawiamy do delikatnego wystygnięcia i formujemy kształt szyszek. Zrobione szyszki przed spożyciem należy wystudzić. Najlepiej jest je włożyć na chwilę do lodówki.

Źródło zdjęć: www.pixabay.com