Dodatki do domowego pieczywa
W Polsce nastała moda na zdrowe i naturalne jedzenie. W nurt ten wpisuje się m.in. jedzenie pieczonego w domu chleba. Dodatkową zaletą takiego pieczywa jest to, że można do niego dodać ulubione dodatki. Zobacz, co możesz dodać do swoich wypieków.
Reklama
Ziarna
Najczęściej można kupić w sklepach pieczywo z dodatkiem ziaren. Chleb jest nimi posypywany lub znajdują się one w cieście. Wśród najpopularniejszych jest pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego czy pestek dyni. Takie same ziarna możesz dodać też do pieczywa domowego.
Orzechy
Jeśli lubisz orzechy, możesz je również dodać do wypiekanego w domu chleba. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie i laskowe. Możesz też dodać orzeszki ziemne lub pistacjowe. Pamiętaj, żeby posiekać je przed dodaniem do ciasta. Do posypania możesz wykorzystać zarówno orzechy drobno posiekane jak i w nieco większych kawałkach.
Suszone owoce
Dla tych, którzy lubią eksperymenty smakowe ciekawą propozycją może być pieczywo o słodkim posmaku – z dodatkiem owoców. Do chleba można dodawać m.in. rodzynki, suszone jabłka, gruszki albo morele. Małe owoce jak rodzynki czy żurawina można wrzucić do ciasta w całości, większe najlepiej pokroić na cienkie paseczki lub w niedużą kostkę.
Warzywa
Do pszenno-żytniego pieczywa można również dodać warzywa. Świetnie smakuje chleb z dodatkiem prażonej cebulki. Można też dodać do ciasta marchew, buraczki czy cukinię. Jeśli zdecydujesz się na dodanie do pieczywa warzyw, musisz umyć je, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste nieco je osuszyć. Pieczywo z warzywami może zmienić kolor np. od buraczków. Zyska też interesujący smak uzależniony od wybranych dodatków.
Zioła
Domowe pieczywo można takż doprawić aromatycznymi ziołami. Ciekawie smakuje chlebek z dodatkiem bazylii, oregano czy tymianku.
Chleb z dodatkami to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Pieczywo z dodatkiem warzyw i suszonych owoców doskonale smakuje z masłem, zaś to z dodatkiem ziół tylko czeka na dodanie do niego oliwy z oliwek, która dodatkowo wzmacnia smak i aromat.
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Gruzińskie chaczapuri - Twój nowy ulubieniec!
Gruzińskie chaczapuri to popularne danie kuchni gruzińskiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To pyszne, serowe placki, które są idealne na śniadanie, obiad lub kolację. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na tradycyjne gruzińskie chaczapuri.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl