5 pomysłów na zimne sosy do mięs. Są ekspresowe! [PRZEPISY]
Do przeczytania w ok. 3 min.
Serowy z ricotty
- Potrzebne składniki: 100 g sera ricotta, 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki startego sera parmezan, 2 plasterki świeżego imbiru, 5 świeżych listków bazylii, 1 łyżka oliwy, sól, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie - ser ricotta rozetrzyjmy z jogurtem na gładką masę. Imbir obierzmy, zetrzyjmy na tarce o małych oczkach. Szałwię posiekajmy, połączmy z imbirem.
Mieszankę ziołową skropmy oliwą. Dodajmy do mieszanki jogurtowo-serowej. Przyprawmy solą i pieprzem. Schłodźmy 15 minut.
Tysiąc wysp
- Potrzebne składniki: 2 łyżki ketchupu, 2/3 szklanki majonezu (na przykład babuni), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 1 ogórek konserwowy, 2 średnie ząbki czosnku, 5 cm ogórka węża, 1/2 cebuli, sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie - cebulę posiekajmy. Oba ogórki drobno posiekajmy. Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Ketchup połączmy z sokiem cytrynowym i majonezem. Dodajmy resztę składników. Przyprawmy solą i pieprzem. Schłodźmy 15 minut.
Musztardowy ze śmietaną
- Potrzebne składniki: 2/3 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki ostrej musztardy (na przykład sarepskiej), 1 łyżka płynnego miodu naturalnego, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, mielony pieprz czarny.
Zielony na oliwie
- Potrzebne składniki: 15 cm ogórka węża, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego), 20 świeżych listków mięty, 20 świeżych listków bazylii, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki oliwy, sól, mielony biały pieprz.
Przygotowanie - ogórek obierzmy, pokrójmy. Seler naciowy oczyśćmy, pokrójmy. Ogórek i seler włóżmy do miski. Wymieszajmy z lekko rozmrożonym groszkiem i ziołami. Skropmy sokiem z cytryny, zalejmy oliwą. Miksujmy do momentu, aż uzyskamy gładki, kremowy sos.
Przyprawmy solą i białym pieprzem. Podawajmy od razu (szybko ciemnieje).
Argentyński chimichurri
- Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżka natki kolendry, 1 łyżka oregano, 5 średnich ząbków czosnku, 1 mała cebula, po 1 łyżeczce chili w płatkach i skórki otartej z cytryny, 3 łyżki białego octu winnego, 1/2 szklanki oliwy, sól, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie - pietruszkę, kolendrę i oregano posiekajmy. Czosnek i cebulę posiekajmy. Dodajmy do ziół wraz z chili i skórką z cytryny. Ocet i oliwę wlejmy do słoika, wstrząśnijmy. Przyprawmy solą i pieprzem, zalejmy zioła. Wymieszajmy. Wstawmy do lodówki na minimum 60 minut (a najlepiej na całą noc).