Jedna lampka wina dziennie - zaszkodzi czy pomoże? Jak picie niewielkich ilości wina wpływa na nasz organizm?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zdrowotne właściwości picia wina
Z badań Pennsylvania State University wynika, że spożycie niewielkich ilości wina ma korzystny wpływ na stan naszego zdrowia.
U 80 tys. osób, które brały udział w badaniu i spożywały jedną lampkę wina dziennie, zaobserwowano:
- naturalny wzrost dobrego cholesterolu HDL, który zapobiega występowaniu miażdżycy, zawału serca, czy udaru mózgu,
- spadek masy ciała, wynikający z występowania przeciwutleniaczy,
- spadek ciśnienia,
- lepszy stan układu kostnego.
Zdaniem ekspertów spożycie niewielkich ilości wina ma też korzystny wpływ na pracę mózgu. Przeprowadzone badania naukowe wykazały też, że picie jednego kieliszka wina dziennie wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości w składzie wina licznych polifenoli.
Nadmiar alkoholu jest bardzo szkodliwy
Decydując się na spożycie alkoholu, należy zawsze zachować umiar. O ile wypicie jednej lampki wina może mieć korzystny wpływ na stan naszego organizmu, o tyle spożycie większej ilości z pewnością prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. W miarę dłuższego picia narasta zatrucie organizmu alkoholem i wzrasta jego szkodliwe oddziaływanie.
Częste spożycie alkoholu uszkadza żołądek, przez co komórki budujące błonę śluzową stają się bardziej podatne na czynniku mutagenne. W skrócie oznacza to tyle, że częste spożycie alkoholu w większych ilościach może prowadzić do rozwoju nowotworu trzustki, żołądka lub wątroby.
Nadużywanie alkoholu wiąże się z nadciśnieniem oraz wystąpieniem kardiomiopatii — czyli poważnej choroby serca oraz zwiększa ryzyko osteoporozy, obniża odporność i skutkuje bezsennością.