Miód na każdą  okazję
Udostępnij Google News
Kuchnia

Miód na każdą okazję

Podczas wakacyjnych wypraw można natrafić na wiejskie pasieki. Warto tam zajrzeć i kupić miód prosto od pszczelarza. Ten żółty płyn jest nie tylko smaczny ale również bogaty w witaminy i substancje odżywcze, a dzięki związkom chemicznym, które zawiera ma też działanie lecznicze.

Skład miodu

Każdy rodzaj miodu ma swój unikalny skład wynikający. Są jednak składniki, które znajdziemy w każdym słoiczku. Przede wszystkim w miodzie są witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera on ok. 30 makro- i mikroelementów. Wyodrębniono też wiele substancji mających właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Jak przyjmować miód

Miód można jeść prosto ze słoiczka, używać go jako dodatku do kanapek, dodać go do sosów i marynat mięsnych, ale przede wszystkim stosować jako zamiennik dla cukru. Jeśli chcesz wydobyć z miodu wszystko to, co najlepsze musisz pamiętać, aby nie podgrzewać go do temperatury powyżej 60 stopni. Jeśli zostanie dodany do wrzątku, wówczas traci większość ze swoich leczniczych właściwości, a zostaje jedynie jego smak i aromat.

Jeśli zależy Ci na wykorzystaniu wszystkich właściwości miodu najlepiej każdego dnia weź łyżeczkę tego specyfiku pod język lub rozpuść łyżeczkę miodu w letniej wodzie a następnie zostaw  na całą noc i rano wypij.

Specyficzne właściwości miodów:

W sklepach można znaleźć miody o różnej barwie i smaku. Ich cechy uzależnione są w głównej mierze od tego z jakich pyłków został zrobiony. W zależności od roślin z jakich powstały, miody mają różne właściwości. Zobacz jaki najlepiej sprawdzi się w Twoim domu.

Miód lipowy – jest płynny a swoim kolorem i konsystencją przypomina olej roślinny.  Doskonale sprawdza się podczas przeziębienia, ponieważ działa napotnie, łagodzi kaszel i działa bakteriobójczo. Dodatkowo łagodzi nadpobudliwość.

Miód wrzosowy – ma kolor brunatny, niekiedy przyjmuje odcień czerwony. Zalecany jest osobom mającym problemy z zapaleniem dróg moczowych, kamicą nerkową oraz zapaleniem jelit.

Miód rzepakowy – ma kolor jasnożółty, a często wręcz biały. Ten gatunek miodu polecany jest osobom cierpiącym na choroby trzustki, wątroby, układu moczowego i krwionośnego.

Miód gryczany – jest koloru brązowego a niekiedy bursztynowego. Zaleca się przyjmowanie go rekonwalescentom a także osobom ze schorzeniami układu krążenia – np. ze zdiagnozowaną miażdżycą.

Miód spadziowy – ma ciemny kolor i szarozielony odcień. Jest jednym z najrzadziej spotykanych. Po ten gatunek miodu powinny sięgać osoby mające problemy ze stawami, płucami oraz układem nerwowym. Miód posiada również właściwości moczopędne i zwiększa produkcję żółci.

Miód akacjowy – jest bardzo jasny, niemal przeźroczysty.  Zaleca się go osobom, które cierpią z powodu zgagi i nadkwaśności. Sprawdza się również w przypadku infekcji układu moczowego. Warto go jeść także wtedy, gdy ma się skłonności do powstawania kamieni w nerkach.

 

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie