Jabłka na każdą okazję

Jabłka na każdą okazję

Przełom sierpnia i września to czas, kiedy w Polsce zbiera się większość jabłek. W tym czasie owoce są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Warto wykorzystać je do jedzenia na surowo,  ale również do przygotowania różnorodnych przekąsek, napojów i przetworów. Oto kilka propozycji wykorzystania tych rodzimych owoców.
Reklama
Owoce na zimę Jabłka to owoce, które można wyjątkowo długo przechowywać. Skrzynka owoców schowana w chłodnym i przewiewnym miejscu wytrzyma nawet do wiosny. Jeśli masz spiżarnię lub piwnicę, gdzie panują takie warunki możesz pokusić się o zakupienie większej ilości jabłek, teraz, kiedy ich cena nie jest wysoka. Jesienią i zimą  doskonale sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania.  Sok jabłkowy Soki z jabłek można przygotowywać na wiele sposobów.  Najprostszym z nich jest skorzystanie z sokowirówki. Urządzenie to wyciska czysty sok ze świeżych owoców.  Innym sposobem jest przygotowanie soku w  sokowniku. W przypadku tego narzędzia sok powstaje w następstwie rozgotowania owoców. Poza sokiem otrzymuje się również mus jabłkowy, który świetnie nadaje się do  szarlotki. Tak przygotowany sok można rozlać do butelek, a mus przełożyć do słoików, zagotować i cieszyć się ich smakiem w zimowe wieczory.
Reklama
Kompoty Jabłka doskonale nadają się również na kompoty. Do słoików można włożyć całe owoce, jeśli są niewielkie, lub pocięte na kilka części. Następnie dodać cukier, wodę i zagotować. Zimą kompot jabłkowy doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu. Chipsy jabłkowe W domach, gdzie dba się o zdrowe odżywianie jabłka mogą być wykorzystane również jako alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Wystarczy wyciąć z owoców gniazdo nasienne, pociąć jabłko w cienkie plastry, ułożyć na pergaminie i wysuszyć w piekarniku. Kawałeczki jabłka można też oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem. Tak przygotowane chipsy ą zdrową alternatywą dla słonych przekąsek ze sklepu. Napar uspokajający Obierki z jabłek można także wykorzystać. Te, które pozostały po przygotowaniu chipsów jabłkowych, albo kompotu, trzeba ułożyć na pergaminie i wysuszyć.
Reklama
Tak przygotowane obierki można przechowywać w puszkach czy słoikach. Kiedy nie możesz zasnąć, albo jesteś bardzo zdenerwowana przygotuj napar uspokajający. Dwie łyżki obierek należy zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie przecedzić i tak powstały napar wypić. Przynosi ulgę skołatanym nerwom i pozwala szybciej zasnąć. Pierwsza pomoc w kuchni Jabłka bardzo dobrze absorbują sól, stąd też są wykorzystywane do ratowania przesolonych potraw. Najlepiej sprawdzają się w odsalaniu gulaszu. Już podczas gotowania należy włożyć do potrawy kilka ćwiartek jabłka. Po około 10 minutach należy je wyjąć. Koniec lata to czas zbioru wielu owoców. Jabłka to tylko jedne z nich. Jednakże w Polsce są bardzo popularne, więc warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości kiedy to tylko możliwe.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama