Jabłka na każdą okazję
Przełom sierpnia i września to czas, kiedy w Polsce zbiera się większość jabłek. W tym czasie owoce są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Warto wykorzystać je do jedzenia na surowo, ale również do przygotowania różnorodnych przekąsek, napojów i przetworów. Oto kilka propozycji wykorzystania tych rodzimych owoców.
Reklama
Owoce na zimę
Jabłka to owoce, które można wyjątkowo długo przechowywać. Skrzynka owoców schowana w chłodnym i przewiewnym miejscu wytrzyma nawet do wiosny. Jeśli masz spiżarnię lub piwnicę, gdzie panują takie warunki możesz pokusić się o zakupienie większej ilości jabłek, teraz, kiedy ich cena nie jest wysoka. Jesienią i zimą doskonale sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania.
Sok jabłkowy
Soki z jabłek można przygotowywać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest skorzystanie z sokowirówki. Urządzenie to wyciska czysty sok ze świeżych owoców. Innym sposobem jest przygotowanie soku w sokowniku. W przypadku tego narzędzia sok powstaje w następstwie rozgotowania owoców. Poza sokiem otrzymuje się również mus jabłkowy, który świetnie nadaje się do szarlotki. Tak przygotowany sok można rozlać do butelek, a mus przełożyć do słoików, zagotować i cieszyć się ich smakiem w zimowe wieczory.
Kompoty
Jabłka doskonale nadają się również na kompoty. Do słoików można włożyć całe owoce, jeśli są niewielkie, lub pocięte na kilka części. Następnie dodać cukier, wodę i zagotować. Zimą kompot jabłkowy doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu.
Chipsy jabłkowe
W domach, gdzie dba się o zdrowe odżywianie jabłka mogą być wykorzystane również jako alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Wystarczy wyciąć z owoców gniazdo nasienne, pociąć jabłko w cienkie plastry, ułożyć na pergaminie i wysuszyć w piekarniku. Kawałeczki jabłka można też oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem. Tak przygotowane chipsy ą zdrową alternatywą dla słonych przekąsek ze sklepu.
Napar uspokajający
Obierki z jabłek można także wykorzystać. Te, które pozostały po przygotowaniu chipsów jabłkowych, albo kompotu, trzeba ułożyć na pergaminie i wysuszyć.
Tak przygotowane obierki można przechowywać w puszkach czy słoikach. Kiedy nie możesz zasnąć, albo jesteś bardzo zdenerwowana przygotuj napar uspokajający. Dwie łyżki obierek należy zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie przecedzić i tak powstały napar wypić. Przynosi ulgę skołatanym nerwom i pozwala szybciej zasnąć.
Pierwsza pomoc w kuchni
Jabłka bardzo dobrze absorbują sól, stąd też są wykorzystywane do ratowania przesolonych potraw. Najlepiej sprawdzają się w odsalaniu gulaszu. Już podczas gotowania należy włożyć do potrawy kilka ćwiartek jabłka. Po około 10 minutach należy je wyjąć.
Koniec lata to czas zbioru wielu owoców. Jabłka to tylko jedne z nich. Jednakże w Polsce są bardzo popularne, więc warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości kiedy to tylko możliwe.
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Jak przygotować jabłka pieczone z cynamonem?
Czy istnieje coś lepszego niż zapach pieczonych jabłek wypełniający cały dom? Jabłka pieczone z cynamonem to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciastek. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po jabłka pieczone z cynamonem oraz jak przygotować ten przepyszny i prosty deser.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl