Egzotyczne przyprawy, które warto dodać do przetworów
(Aktualizacja: 06 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
W Polsce tradycją jest przygotowywanie przetworów na zimę. Nasze spiżarnie są pełne marynat, dżemów, konfitur czy kompotów. Zazwyczaj robimy je zgodnie z przepisami naszych mam i babć. Może jednak w tym roku dodasz do nich odrobinę egzotycznych przypraw, które nadadzą im nowy niezwykły smak i aromat?
Reklama
Goździki – to aromatyczna przyprawa, która doskonale sprawdza się zarówno w marynatach jak i w kompotach oraz dżemach. Najlepiej smakują w przetworach z gruszek, agrestu, wiśni, śliwek i dyni.
Chili – jeśli lubisz ostre smaki, chili to doskonała przyprawa dla Ciebie. Dodaj niewielki kawałek ostrej papryczki do grzybków lub ogórków marynowanych a nabiorą one niezwykłej pikanterii.
Estragon – estragon to ciekawa propozycja dla osób lubiących marynaty. Przyprawa ta świetnie komponuje się z octem, więc warto dodać ją do ogórków konserwowych.
Kurkuma – nadaje interesujący smak i ładny kolor wszystkim potrawom, które nią przyprawisz. Doskonale pasuje do marynat z czosnku, papryki czy ogórków.
Cynamon – nada przyjemny korzenny smak przetworom, do których go dodasz. Najlepiej pasuje do jabłek, wiśni i gruszek.
Imbir – świeży doskonale nadaje się do wytrawnych i słodkich przetworów.
Możesz go śmiało dodać np. do dżemu z wiśni, rabarbaru czy bananów.
Anyż – gwiazdki anyżowe w słoikach wyglądają bardzo atrakcyjnie. Można go dodać do kompotów owocowych, dżemów a także likierów i nalewek.
Ocet balsamiczny – niewielką ilością octu można doprawić przetwory owocowe. Najlepiej komponuje się on z truskawkami, morelami czy czereśniami. Można go wykorzystać również do marynowania marchewki, cebulki czy papryki.
Kardamon – jego bardzo silny smak przełamuje owocową słodycz. Jeśli lubisz nowe smaki, spróbuj tego połączenia.
Przygotowywanie przetworów na zimę to polska tradycja. Warto jednak eksperymentować i niektóre smaki tradycyjne przełamać egzotycznym dodatkiem.
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tym zawsze doprawiaj kotlety mielone. Nigdy inaczej
Kotlety mielone to danie, które znajduje się w repertuarze wielu kuchni na całym świecie. Mogą być przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, a odpowiednie przyprawy są kluczowym elementem, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat.
Kochasz ramen? O tych przyprawach nie zapomnij!
Ramen, klasyczne danie kuchni japońskiej, zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Ta aromatyczna i sycąca zupa z makaronem może być dostosowana do różnych gustów i preferencji smakowych. Jednym z kluczowych elementów, które decydują o wyjątkowym smaku ramen, są przyprawy.
Oto 3 najlepsze przyprawy do mięsa z grilla. Wystarczy odrobina, a smak będzie świetny!
Kiedy nadejdzie sezon grillowania, niezależnie od tego, czy grillujesz steki, karkówkę, kurczaka czy warzywa, odpowiednie przyprawy mogą uczynić zwykłe danie niezwykłym. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw może podkreślić naturalny smak mięsa, dodać mu głębi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl