Jakie są najostrzejsze przyprawy na świecie ?

Kuchnia Niedziela, 8 grudnia 2013
Oceń:
4 / 26 głosów
Jakie są najostrzejsze przyprawy na świecie ?

Jeszcze nie tak dawno w większości polskich domów królowały tradycyjne, rodzime potrawy, takie jak bigos, pierogi czy schabowy z ziemniakami. Jednak od kilku – kilkunastu lat, co może mieć bezpośredni związek z rozwojem Internetu, który otworzył nam szeroko okno na świat, fascynuje nas kuchnia z innych stron świata.

Szukamy informacji, przepisów, a następnie w sklepach składników. Są produktu, które nadal dość ciężko u nas dostać. W wielu przypadkach jednak możliwe jest złożenia zamówienia w sieci i otrzymania produktów nawet spoza naszych granic. Czy zastanawiało was kiedyś co sprawia, że potrawy meksykańskie czy azjatyckie charakteryzują się tak nieprzeciętną ostrością? Czego szukać w sklepach aby stworzyć prawdziwie ognisty, orientalny smak we własnej kuchni? Poniżej przedstawiam listę 7 najostrzejszych przypraw świata, być może zdobycie ich niewielkich ilości zainspiruje was do stworzenia wspaniałych potraw.

Zacznijmy więc od najostrzejszych:

1. Sos 16 Million Reserve – nasze pierwsze miejsce pod względem ostrości poświęcimy sosowi, który powstał zdecydowanie nie jako przyprawa, a raczej obiekt kolekcjonerski. Powstało 999 buteleczek, które nie powinny zostać nigdy otwarte. W 2007 roku wpisano go do Księgi Rekordów Guinnessa jako najostrzejszy na świecie sos. Skala jego ostrości to 16 000 000 SHU, co oznacza, że jest ostry tak samo jak czysta kapsaicyna, czyli 8 razy więcej niż w najostrzejszej na świecie papryce. Obecnie uznano, że nie istnieją już możliwości stworzenia chemicznie ostrzejszego sosu. Pasjonaci, którzy nabyli ten sos podpisali odpowiednie oświadczenie, że zrzekają się jakichkolwiek roszczeń względem producenta, gdyż spożycie tego sosu zakończyłoby się najpewniej śmiercią. Nie powinien on być również otwierany, gdyż sam zapach mógłby doprowadzić do podrażnień skóry, oczu oraz dróg oddechowych. Jeśli już ktoś postanowił zaryzykować otwarcie powinien zrobić to w rękawiczkach i googlach.

2. Papryka Trinidad Moruga Scorpion – jej wygląd przywodzi na myśl odwłok skorpiona. Obecnie nie istnieje na świecie ostrzejsza odmiana papryki. Spotykana jest w dzielnicy Moruga w Trynidadzie i Tobago. Skala jej ostrości wynosi przeszło 2 000 000 SHU. Ciekawy jest fakt, że jej smak łączy w sobie aromat słodki z ostrym.

3.  Papryka Trinidad Scorpion Butch T – Jest to papryka, która wyhodowana została na wyspie Trinidad. Jej wygląd podobnie jak u poprzedniczki przypomina odwłok skorpiona. Skala jej ostrości to 1 463 700 SHU. Jej twórcą był Buch Taylor – właściciel wytwórni sosów typu chilli.

4. Papryka Naga Viper – skala jej ostrości to 1 382 118 SHU. Podobnie jak opisane powyżej papryki wpisano ją na listę rekordów Guinnessa. Nawet osoby miłujące się w ostrych potrawach i wprawione przy jedzeniu tej papryki muszą się liczyć z silnym bólem, paraliżem języka, silnym pieczeniem gardła i w konsekwencji wizytą na pogotowiu.

5. Papryka Naga Jolokia – skala jej ostrości to 855 000 – 1 075 000 SHU. Jest niezwykle ostra i bardzo rzadko wykorzystuje ją się w procesie przygotowywania potraw. Nazwa oznacza – wężowa papryczka chilli.

6. Papryka Dorset Naga – skala jej ostrości to 876 000 – 970 SHU. Jeśli jest używana w kuchni to jedynie dotyka się nią jedzenia, co już nadaje mu ostrość. Potocznie nazywa się ją żmiją lub jadem kobry. Jest niewielka ma około 4 cm długości i 2 cm szerokości.

7. Wasabi – pasta, którą w niewielkich ilościach spożywamy jedząc sushi wykonana jest ze sproszkowanego korzenia chrzanu japońskiego z dodatkiem wody. Jest ona znacznie pikantniejsza od domowego chrzanu stosowanego w polskiej kuchni. W Japonii doceniane są również właściwości lecznicze Wasabi – stosuje się je m.in. w leczeniu zatruć pokarmowych, nerwobólach, bólach brzucha oraz dolegliwościach reumatycznych, na które wykonywane są kompresy z pasty. Zawiera ona sole mineralne oraz witaminy z grup A, B i C.

A teraz kilka ostrych dodatków, które możemy wykorzystać w kuchni:

8. Piri- piri – jest to odmiana bardzo ostrej papryki, uprawia się ją w wielu miejscach na świecie, jednak wywodzi się z Afryki. Stosowana w przygotowywaniu ostrych past oraz sosów do potraw mięsnych. Dużą popularnością cieszy się również w Portugalii.

9. Pieprz Cayenne – otrzymywany jest poprzez suszenie dojrzałych papryk Cayenne, a następnie proszkowanie. Świetny dodatek do rozmaitych potraw. Jeśli chcesz dodać swoim potrawom pikanterii skorzystaj z tej przyprawy, nie rezygnuj jednak ze zwykłego pieprzu, gdyż ma on zupełnie inny smak i aromat. Przy pierwszych próbach pieprz Cayenne dodawaj po trochu, ostrożnie aby danie nie wyszło zbyt ostre.

10. Papryka habanero – jedna z najostrzejszych popularnie stosowanych odmian papryki. Można ją dostać w Polsce w niektórych delikatesach. Jednak nawet miłośnicy ostrych potraw powinni uważać z jej ilością. Papryczki są małe i charakterystycznego kształtu. Na początku dodaj do potrawy paseczek 1mm/2mm i zagotuj dopiero wtedy zdecyduj czy dodać jeszcze odrobinę. Krój paprykę koniecznie w rękawiczkach, i nie dotykaj twarzy.

11. Papryka Jalapeno – występują w kolorze czerwonym lub zielonym. Papryka ta dostępna jest jedynie w uprawie. Ceni się ją za wyjątkowo ostry smak. Poziom jej ostrości jest uzależniony od klimatu w jakim była uprawiana oraz od sposobu w jaki ją przyrządzono. Ma charakterystyczny lekko kwaskowaty smak, dzięki któremu wyczuwamy zawartość kapsaicyny. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju potraw kuchni meksykańskiej, świetnie sprawdzi się również jako ostry dodatek do pizzy.

12. Peperoncino – niewielka, bardzo ostra papryczka, stosowana powszechnie w kuchni włoskiej. Chętnie dodawana do sosów pomidorowych oraz dań mięsnych. Mają długość 1-2 cm i są bardzo cieniutkie. Dostępne w niektórych delikatesach lub na zamówienie. Początkowo warto ograniczyć się do dodawania niewielkich ilości.

Marta