Składniki:
- 1 słodki ziemniak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- za 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 55 g czerwonej fasoli
- 1/2 limonki
- 60 g startego sera (mozzarella i cheddar)
- 1 awokado
- 30 g świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Przekrój batata na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
- Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
- Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków i napełnij te łódeczki przygotowanym na patelni farszem. Górę posyp startym na tarce serem.
- Następnie włóż bataty do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
- Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com